ABD, Suriye'de Kürtlere Yardım İçin Uçak Gönderdi
ABD, Suriye'de Kürtlere Yardım İçin Uçak Gönderdi
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye'de rejime ait savaş uçaklarının Haseke'de PYD'nin kontrolündeki mahalleleri bombalaması üzerine koalisyon uçaklarının "koalisyon güçlerini" korumak için bölgeye gittiğini bildirdi.

Pentagon Sözcüsü Binbaşı Adrian Rankine-Galloway, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye rejiminin Haseke civarında dün hava saldırısı düzenlediğini hatırlattı.

"Koalisyon uçakları, bölgede faaliyet gösteren koalisyon güçlerini korumak amaçlı bölgeye gitti." diyen Galloway, rejim uçaklarının hava saldırısında karadaki "koalisyon güçlerinin" zarar görmediğini belirtti.

"RUSYA İLE İRTİBATA GEÇTİK"

Galloway, ayrıca rejim uçaklarının saldırısı üzerine acilen Rusya ile irtibata geçtiklerini, Rusya'nın da saldırı yapan uçakların kendilerine ait olmadığını bildirdiğini söyledi. Galloway, "Biz de bir tehdit durumunda karada görev yapan koalisyon güçlerini koruyacağımızı açıkça söyledik." diye konuştu.

Karada görev yapan güçlerini yakından takip ettikleri bilgisini veren Galloway, Suriye rejiminin daha önce de "koalisyon güçlerine ya da onun ortaklarına karışmaması" yönünde uyarıldığını anımsattı.

Galloway, AA muhabirine açıklaması sırasında "koalisyon güçleri" derken tam olarak kimleri kastettiğini söylemedi. Ancak Bir Pentagon yetkilisi, koalisyon güçlerinin terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçlerine (SDG) destek veren güçler olduğunu belirtti.

"KENDİMİZİ SAVUNMA HAKKIMIZ VAR"

Pentagon sözcülerinden Yüzbaşı Jeff Davis de düzenlediği basın brifinginde, rejimin Su-24 uçaklarının bombardımanı sırasında DAEŞ karşıtı güçlere destek veren Amerikan özel kuvvetler ekibinin de bölge yakınında bulunduğunu kaydetti.

Davis, gönderilen uçaklar bölgeye vardığında rejime ait uçakların oradan ayrılmakta olduğunu dile getirdi.

"ABD güçlerini tehdit etmesi durumunda Suriye uçaklarının düşürülüp düşürülmeyeceği" şeklindeki soru üzerine Davis, "Doğal olarak kendimizi savunma hakkımız bulunuyor. ABD güçlerine birisi saldırıyorsa ve ABD güçleri tehlike altındaysa harekete geçme hakkımız var." yanıtını verdi.

HASEKE'DEKİ ÇATIŞMALAR

Suriye'nin kuzeydoğusundaki Haseke'de, Beşşar Esed rejimi ile terör örgütü PYD arasında son günlerde çatışmalar yaşanıyordu. Bu çatışmalarda onlarca militan ve 16 sivil öldü. Türkiye sınırındaki Haseke'de geçen salıdan bu yana süren çatışmalarda, rejim güçleri savaş uçakları ve topçu birliklerini kullanmaya devam etti.

PYD militanlarının bulunduğu Nişve Mahallesi'nin batısındaki bir karargah, kentin kuzey girişindeki Sabbag kontrol noktası ve güneyde Ez-Zuhur Mahallesi'ndeki mühimmat ikmal merkezinin hedef alındığı saldırıda 20'den fazla militan öldü. Rejim, örgütün kontrolünde sivil yerleşimlerin bulunduğu Vilat ve Dulab Avis semtleri ile Salihiye ve El Müfti mahallerine de saldırdı. Bombardımanda 16 sivilin yaşamını yitirdiği, 34 de yaralı olduğu bildirildi.

PYD güçleri ise Güveyran Mahallesi ve kent merkezindeki rejim karargahlarına havan topları ve hafif silahlarla saldırdı. Rejimin kayıpları konusunda kesin bilgiye ulaşılamazken, çatışmaların yaşandığı bölge ve çevresinden binlerce kişinin güvenli yerlere kaçışı sürüyor.

Çatışmalarda dün PYD kontrolündeki bölgede 5'i sivil, biri militan 6 kişi ölmüştü.

ESAD REJİMİ, İLK KEZ KÜRTLERE KARŞI UÇAK KULLANDI

Ülkede Mart 2011'de başlayan iç savaşın başından bu yana rejim ve PYD arasında, Halep'in kuzeyi, PYD kontrolündeki Şeyh Maksud ve Haseke'de petrol alanları ve kontrol noktalarında birkaç kez günübirlik çatışmalar meydana gelmişti. Ancak rejim, dün ve bugün PYD'ye karşı ilk kez savaş uçakları ve topçu birliklerini kullandı.

Esed rejimi ve PYD, Haseke ve Kamışlı ilçesini birlikte yönetiyor. PYD rejime vergi verirken, rejim de kamu kurumlarını çalıştırmaya devam ediyor. Esed rejimine bağlı memurlar 2011 öncesinde olduğu gibi işlerini sürdürüyor. Haseke'deki bazı iş yerlerinin vergileri, PYD ve rejim arasında paylaşılıyor. Çoğu zaman rejim ve PYD'nin kolluk güçleri kentte müşterek devriye yapıyor. Haseke'nin kuzeydoğusunda PYD kontrolündeki Rümeylan petrol sahasının PYD ve rejim tarafından birlikte korunduğu, çıkarılan petrolün bir kısmının rejime verildiği biliniyor.