ABD Dışişleri tarafından hazırlanan raporda, Norveç’in insan tacirleri için transit ülke olarak kullanıldığına dikkat çekilirken, "Norveç insan tacirleri, kadınlar ve çocukların kötüye kullanılması için transit ülke rolü oynuyor. Özellikle özel evlerde yabancı kadınlar ev işinde çalıştırılıyor gösterilip, seks kölesi gibi kullanılıyor. Yabancı kadınlar, bazı şebekeler tarafından dükkanlardan hırsızlık yapmaya, dilenmeye zorlanıyor, konuşmamaları konusunda tehdit ediliyorlar" denildi.
ABD Dışişleri tarafından her yıl çeşitli ülkelerin insan ticareti ve köle çalıştırma konusunda faaliyetleri hakkında hazırlanan 'Trafficking in Persons Report' adlı raporda, Norveç’in üzerine düşen görevi tam yerine getiremediği belirtildi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, şöyle konuştu:
"Hepimiz bu kötü suç şebekelerine karşı mücadele etmeliyiz. Sadece belirleyebildiğimiz 44 bin köle insan için değil, 20 milyondan fazla mağdur için kurtarıcı anahtar rolü oynamalıyız."
Rapor Norveçlileri kızdırdı. Norveç hükümeti, insan ticareti ile mücadelede en iyi 10 ülkeden biri olmalarına rağmen ABD’nin bazı alanlarda Norveç’i eleştirmesinin haksızlık olduğunu öne sürdü. Emniyet Genel Müdürlüğünden Rune Swahn ABD Dışişleri raporunda, insan tacirleriyle mücadelede görevli bazı polislerin görev yerlerinin değiştirilmesi nedeniyle mücadelenin aksadığı şeklinde eleştirileri kabul etmediklerini belirterek “Polislerin yerlerinin değiştirildiği doğru değil. Belki bazılarının birim içinde yaptıkları iş değişti ama söz konusu polisler insan tacirleriyle mücadele biriminden başka birimlere nakledilmediler. Ayrıca insan tacirlerine karşı yasal bir girişimde bulunulmadığı da doğru değil. 2013 yılında en az 30 dava açıldı" dedi.
Norveç Emniyeti İnsan Tacirleriyle Mücadele Birimi Başkanı Tove Eriksen de 2013’de en az 70 şikayet aldıklarını 30’u hakkında yasal işlem başlatıldığını doğruladı. Norveç Hükümeti, ABD raporunda yer alan eleştirilere rağmen insan tacirleriyle mücadele politikası ve uygulamalarında bir değişiklik yapılmayacağını bildirdi.

FOTOĞRAFLI