Nafiz ALBAYRAK/NEW YORK, ()- ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, Kuzey Irak'taki 'Kürdistan' bölgesi konusunda herhangi bir politika değişiklikleri olmadığını, Irak'ın en güçlü olmasının Alevi, Sunni ve Kürtler de içinde olmak üzere Irak'ın bütünlüğünden geçtiğini söyledi.
Başkent Washington DC'de günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik'in Kürt televizyonu Rudaw'a 'Kürtler'in geleceklerini belirleme hakkına sahiptir' dediği hatırlatıldıktan sonra "Kürdistan konusunda bir politika değişikliğiniz var mı?" sorusu üzerine ABD'nin Irak'ın bütünlüğünden yana olduğunu vurguladı. Harf, şöyle dedi:
"Birleşik Irak en güçlü Irak olacaktır. Ortada yaşanan krizle mücadele edebilmek için, Alevi, Sunni ve Kürtleri de içine alan kapsamlı bir hükümet olabildiğince çabuk yapılandırılmalı."
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, bir başka soru üzerine Irak'ta Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün yarattığı tehdidin çok ciddi olduğunu, Washington yönetiminin IŞİD'e karşı mücadelede Irak'a yardımlarının sürmekte olduğunu belirtti. İran'ın da, IŞİD'e karşı mücadelede Irak'a yardımcı olmak için bölgede insansız hava araçları uçurduğundan ABD'nin haberdar olduğunu belirten Marie Harf, "İran ya da bölgedeki herhangi bir ülkenin girişimleri kapsamlı bir hükümet ve Irak ordusuna yardımcı olmak için IŞİD'e karşı mücadele için yapılmalı. Ayrımcılık ve ayrılıkları öne çıkarmak için değil. İran'ın ne yapıp yapmadığına ilişkin değerlendirmede bulunmayacağım. Amaçlarının bu stratejik amaca hizmet etmeleri yönünde olmasını isteriz" dedi.
Harf, AK Parti Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in, "ABD Irak'a barış, istikrar, birlik getirmedi. Arkalarında yalnızca dul kadınlar, öksüz ve yetim çocuklar ile ülkemizin güneyinde Alevi devleti bıraktılar" sözleri anımsatılınca da şöyle dedi:
"Bu ülkemizin karar vereceği bir gelecek değil. Bu Iraklılar'ı, öne çıkması gereken Iraklı liderlerin kararı. Bizim orada kendilerine daha iyi, bir gelecek sağlamak için görevimiz bitti. Bu fırsatı onlara verdik. Ama şimdilik bunun olduğunu görmedik. Şimdi olması gereken de dışarıdaki güçleri suçlamak yerine birlik olunmalı. Kendi ülkenize daha iyi bir gelecek vermek zorundasınız. Iraklılar için bu sorunu gidermek ABD'ye, Türkiye'ye, İran'a ya da başka bir ülkeye bağlı değil."
Sözcü Marie Harf, ABD'nin Irak'a satmayı düşündüğü F-16 tipi savaş uçaklarını da en kısa zamanda teslim edeceğini ekledi.

FOTOĞRAFLI