ABD'den Musul Operasyonu ve Dabık Mesajı: Türkiye'ye Teşekkür Ederiz
ABD'nin IŞİD'e karşı koalisyondaki temsilcisi McGurk, Musul operasyonuna katılan Irak güvenlik güçleri ve peşmergeye desteğini bildirirken, Dabık'ı IŞİD'den kurtaran ÖSO ve Türkiye'ye de teşekkür etti.

"SİZİNLE BİRLİKTE OLMAKTAN GURUR DUYUYORUZ"

ABD'nin IŞİD'e karşı uluslararası koalisyon özel temsilcisi Brett McGurk, twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bu gece Başbakan İbadi, IŞİD teröristlerinin elinde geçen iki karanlık yılın ardından Musul'un kurtarılması için büyük operasyonu başlatma emri verdi." diyerek, Musul Harekatı'na olan desteğini bildirdi. McGurk ayrıca, "Kahraman Iraklı güçlerin, Kürt peşmergelerin ve Ninova gönüllülerinin yolunu Tanrı açık etsin. Bu tarihi operasyonda sizinle birlikte olmaktan gurur duyuyoruz" ifadesinde bulundu.

DABIK'A DA DEĞİNDİ


McGurk, Suriye'de Türk Silahlı Kuvvetleri'nin desteğiyle IŞİD'e karşı savaşan Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) Dabık'ı ele geçirmesinden de bahsetti. "Birden fazla cephede IŞİD'e karşı baskıyı artırıyoruz" yorumunu yapan McGurk, ABD Savunma Bakanlığı'nın bugün Dabık'la ilgili yayınladığı duyuruyu paylaştı.

"MÜTTEFİKİMİZ TÜRKİYE'NİN GÜÇLÜ DESTEĞİYLE…"

ABD Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında ise, Suriyeli muhalif güçlerin Suriye'nin Dabık köyünü IŞİD kontrolünden kurtarmasından duyulan memnuniyet dile getirilerek, harekata 'müttefikimiz Türkiye'nin güçlü desteğinin sağladığı katkıya' değinildi. "Bu olay, o barbar topluluğa IŞİD'e karşı elde edilen en son askeri netice olmanın ötesinde, Dabık ayrıca IŞİD için simgesel bir öneme sahipti. O topluluk, Dabık'ta korkunç felaketlere neden olmuş, İngilizce yayınladıkları dergiye bu köyün adını vererek, sözde halifeliklerinin nihai zaferinin yerinin burası olacağını iddia etmişlerdi. Buranın kurtarılması için savaşan Suriyelilere ve operasyonu yakından koordine eden müttefikimiz Türkiye'ye teşekkür ediyoruz." denildi.

ABD SAVUNMA BAKANI: BU BİR DÖNÜM NOKTASI

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Musul'u IŞİD'den kurtarma operasyonunun, örgütün kalıcı olarak yenilgiye uğratılmasına yönelik kampanyanın dönüm noktası olduğunu belirtti.

Carter, Musul'un IŞİD'den geri alınmasına dönük operasyonun başlamasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Kentin örgütten alınmasına yönelik operasyonun başladığının Irak Başkanı Haydar el-İbadi tarafından duyurulduğunu anımsatan Carter, şunları kaydetti:

"Bu, IŞİD'in kalıcı olarak yenilgiye uğratılması kampanyasında bir dönüm noktası. ABD ve uluslararası koalisyonun geri kalanı, önlerindeki zorlu savaşta Iraklı güvenlik kuvvetlerini, Peşmerge güçlerini ve Irak halkını desteklemeye hazır. Iraklı partnerlerimizin ortak düşmanımızı yeneceklerine, Musul'u ve Irak'ın geri kalanını örgütün nefret ve gaddarlığından kurtaracaklarına inanıyoruz."