Nafiz ALBAYRAK/ NEW YORK, () - ABD, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü üyelerinin Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na düzenlediği baskını ve diplomatları kaçırmalarını alçakça saldırı olarak niteledi ve olayı şiddetle kınadığını açıkladı.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın toplantısına, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu arasındaki telefon görüşmesinden söz ederek başladı. Davutoğlu ve Kerry'nin, Musul'da giderek bozulmakta olan güvenlik durumuna ve IŞİD terör örgütü mensuplarının Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na düzenlediği baskına yönelik ortak kaygılarını dile getirdiklerini belirten Psaki, saldırıyı en güçlü biçimde kınadıklarını söyledi.
Psaki, konsolosluk çalışanlarının alıkonulmasına yönelik kaygılarını da dile getirerek, "Türkiye'nin kaçırılan diplomatik personelinin bir an önce serbest bırakılması noktasında Türkiye ve uluslararası toplumun çağrılarına katılıyoruz" dedi.
ABD'nin IŞİD terör örgütüne karşı Irak hükümeti ve yerel güçlerle işbirliğini sürdüreceğini belirten Psaki, "Türk ve Irak hükümetleri ile kontak halindeyiz ve gerekli yardımı yapmak için hazır bekliyoruz" diye konuştu.
Psaki, ABD'li yetkililerin aralarında Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Lideri Mesut Barzani, Musul ve Kerkük valileri gibi kişilerle görüştüğünü belirtti. Psaki, Türkiye'nin NATO'yu olağanüstü toplantıya çağırmasına ilişkin soruyu da "Bu sorunun yanıtı için sizi Türklere yönlendirmem gerek. Şurası açık ki, yaşananlardan ABD olarak endişe duyuyoruz, Dışişleri Bakanı Kerry'nin, Davutoğlu'nu araması da bununla ilintili" diye yanıtladı. Psaki, NATO'nun herhangi bir girişimde bulunup bulunmayacağına ilişkin bilgisi olmadığını söyledi.
Jen Psaki, Kerry, Davutoğlu görüşmesine dayalı olarak 'Türkiye, ABD'den bir şey istiyor mu' sorusuna şöyle yanıtta verdi: "Bu soruyu Türkiye'ye sormak gerek, kendileri açıklasınlar neye ihtiyaçları olduğunu. Belli ki biz diplomatlara zarar gelmesi konusunda endişeliyiz, hepimiz güvenlik konusunda kaygılıyız. Bu durum yalnızca Irak halkı için çözülmesi gereken bir sorun değil, tüm bölge insanları için çözülmesi gereken bir sorun. Son yaşananlar da buna örnek."
Psaki, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türk diplomatların kaçırılması ile ilgili olarak ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile telefonla görüştüğünün belirtilmesinden sonra, 'Bu tür durumlarda Başbakan Erdoğan genellikle Başkan Obama ile görüşür. Obama bugün müsait değil miydi' sorusunu da "Bilmiyorum, bu konuda spekülasyon da yapmayacağım. Sizin söylediğinizin doğru olup olmadığını da bilmiyorum. Bu soruyu Beyaz Saray'a sormak gerek" diye yanıtladı. 

NA (RT) (FOTOĞRAFLI)