İSRAİL Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın, Papa Francesco ile birlikte 8 Haziran Pazar günü Vatikan’da, yapacağı barış duasına, Fener Rum Patriği Bartholomeos’un da katılacağı belirtildi.
La Stampa gazetesine ait Vatikan merkezli haberlere yer verilen ‘Vatican Insider’ adlı internet sitesinin, Fener Rum Patrikhanesi’nden bu bilgiyi doğrulattığı belirtildi. La Stampa ise, aynı bilgiyi Vatikan Sözcüsü Peder Federico Lombardi’nin de doğruladığını sayfalarına taşıdı.
Katolik aleminin ruhani lideri Papa Francesco, 22-25 Mayıs tarihleri arasında Ürdün, Filistin ve İsrail’i kapsayan 3 günlük Kutsal Topraklar ziyareti sırasında, Şimon Peres ve Mahmud Abbas’ı "Gelin evimde birlikte dua edelim" sözleriyle Vatikan’a davet etmişti. Papa’nın, 24 ve 25 Mayıs tarihlerinde Kudüs’te bir araya geldiği ve "Kardeşim" dediği Ortodoks lider Patrik Bartholomeos’u da bu buluşmaya davet ettiği ve patriğin de bunu kabul ettiği söz konusu haberde yer aldı.
Papa Francesco, Kutsal Topraklar dönüşünde uçakta bulunan gazetecilere yaptığı açıklamada, Peres ve Abbas’la buluşmasının sadece dini bir girişim olduğunun altını çizerek, "Bir arabuluculuk ya da barış görüşmeleri için yeni bir yol haritasının belirleneceği bir buluşma olmayacak. Dua etmek için bir araya geleceğiz ve sonra herkes evine dönecek” demişti.  8 Haziran; Yahudiler'in önemli bayramlarından Şavout’a denk geliyor. Şavout, Tanrı’nın Sina Dağı’nda toplanan İsrail milletine Tevrat’ı göndermesinin yıldönümü. Barış duası buluşmasının, İsrailli lider Peres’in Temmuz ayında görev süresinin bitmesinden öncesine tarihlenmesine de özen gösterildi.

EÇ(AÖ/İD)