Levent GÜNDÜZ/STRASBOURG, () AVRUPA Parlamentosu'nda (AP) 9-11 Mayıs tarihleri arasında yapılan Avrupa Birliği (AB) Gençlik Zirvesi'nde (The European Youth Event- EYE 2014) 28 AB üye ülkesiyle, aday olması beklenen 4 ülkenin 5 binden fazla genci Avrupa'nın geleceğini tartıştı.
İlk defa Türkiye'nin katıldığı gençlik zirvesine İstanbul ve Ankara'dan 8 kişilik heyet içinde (hukuk) sorumlusu avukat Meltem Banko, (siyaset) Erdin Özel, Hadra Batı, (teknoloji) Hasan Basri Avcı, Gencay Kemal Evirgen, (Yurtdışı Türkler) Sermet Çağdaş Can, heyet başkanı Ali Rıza Babaoğlu, Ezgi Öztürk katıldı.
Avrupa Konseyi Nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Rauf Engin Soysal ve Strasbourg Başkonsolosu Serdar Cengiz tarafından karşılanan Türk heyeti çalışmalarını tanıttılar. AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Komisyonu ve TBMM milletvekilleri tarafından desteklenen AB gençlik projesi AP çatısı altında Türkiye'ye olan ön yargıların giderilmesinde önemli rol oynuyor. Üç günlük zirve toplantısında binlerce Avrupalı gençler AP değişik toplantı salonlarında Avrupa'da artan işsizlik, eğitim standartları, sosyal medya, AP seçimleri, avrupa'nın geleceği, aday ülkelerin durumları gençler tarafından ele alındı. Toplantı konuları raporlar halinde AP parlamenterlerine sunulup, ülke gençlerin durumları mercek altına alınacak. Avrupalı gençlerin Türkiye hakkında en çok merak ettiği sorular arasında sosyal medya yasakları, AB süreci, hukuk, medya konuları başta geldi.
ZİRVE TÜRKİYE'NİN DAHA İYİ TANINMASINI SAĞLADI
Zirve'de değişik toplantılara katılan Türk heyeti ' toplantıların Türkiye tanıtımı açısından çok başarılı geçtiğini belirttiler. Avrupa'nın Türk gençliği ve Türkiye'yi iyi tanımadığı izlendi. Türkiye ve Avrupa'da AB konulu toplantıların daha sık yapılması herkesin ciddi yaklaşımıyla, ilgisiyle Türkiye hakkında olan asılsız ön yargıların ortadan kalkacağına inanan heyet bizi destekleyen AB Bakanlığı, Strasbourg temsilciliğimize teşekkür ettiler. Avukat Meltem Banko ' ilk defa Türk gençleri olarak böyle önemli bir toplantıya katılıyoruz. Toplantılarda ilk izlenimiz Avrupa'nın Türkiye ve gençlerimizi iyi tanımadığını gördük. Avrupa'nın Türkiye'ye olan farklı bakış açısını değiştirmeye çalıştık. Ne kadar çok böyle toplantılara katılırsak Avrupa'nın Türkiye'ye olan bakış açısı değişecek. Gençlerin Türkiye hakkında eleştirel soruların başında sosyal medya yasakları geldi. Bizde bu yasakları kınıyoruz. Twitter, You Tube yasakları kalkarsa bu eleştirilerde kalkacak. Ne AB nede Türkiye AB'siz yapamaz her iki tarafta birbirine ihtiyacı var. İmtiyazlı üyeliğe karşıyız'. Heyet başkanı Ali Rıza Babaoğlan ' İrlanda'da Avrupa Silikon vadisi olarak bilinen Dublin'de soyal ağ çalışmaları yaptığım 2013 yılında İrlanda'nın AB dönem başkanı Türk gençlerini Strasbourg Gençlik Zirvesine davet etti. Türkiye'nin 1987 yılında AB'ne tam üyelik başvurusu gençlik zirvesiyle ivme kazanacağına inanıyoruz. Üç gün süren birbirinden farklı toplantılarda ülkemize olan ön yargıları kırdık. Türkiye'yi daha iyi tanıttığımıza inanıyoruz. Avrupa'nın Türkiye hakkında olan yanlış biglilerin giderilmesi için yapılan çalışmalar ülkemizi AB yakınlaştırdı. Zirvede gençlerin AB içinde yetkilendirilmesi, daha ön plana çıkarılması sevindirici'. Teknoloji konusunda uzman Hasan Basri Avcı ' AB eğitim standartlarını analize etmek için katıldığım toplantılarda eğitim ücretlerinde eşitsizliğin, AB içinde farklı standartların bulunduğunu bazı konularda Türkiyenin daha iyi konumda olduğunu gördük dedi'. Siyaset konusunda Erdin Özel ' ülkemi siyasi konularda temsil ettim daha çok Türkiyenin AB süreci ve çalışmalarını anlatmaya çalıştım'. Yurtdışı Türkler adına zirvede çalışmalarını tanıtan Sermet Çağdaş Can ' imajımızı daha iyi tanıtmak için burada bulunduk. Toplantı ve çalışmalarımız olumlu geçti. AB ülkelerinde farklı standartların olduğu sade Türkiyenin değil onlarında iyleşme çalışmaları yapmaları gerektiğini gördük 'dedi.
ZİRVE'DE AP SEÇİMLERİN TANITIMI YAPILDI
Yaklaşık 400 milyon seçmenin sandığa gideceği 22-25 mayıs tarihlerinde AP seçimleri için zirvede seçim tanıtımları büyük ilgi gördü. 1979 yılından bu yana yapılan 8. AP seçimleri için AP başkanı aday Alman Sosyalist Partisinden Martin Schulz ve Lüksemburg Hristiyan Sosyalist adayı Jean Claude Juncker yarışıyor. AP başkan adaylarıyla beraber 751 AP parlamenter seçimlerin ilki 22 mayıs tarihinde İngiltere ve Hollanda'da başlıyor. Almanya, Fransa ve diğer AB ülkelerinde seçimler 25 mayıs tarihinde halk sandık başına gidecek. 28 AB ülkesinde sandık heyecanı başlıyor. AP en çok parlamenteri bulunan ülkeler arasında Almanya 96 parlamenterle ilk sırada yer alıyor. Sırayı Fransa 74, İngiltere, İtalya 73, İspanya 54, Polonya 51, Romanya 32, Hollanda 26 parlamenterle takip ediyor. AP çatısı altında ve dışında kurulan stantlarda AB ve gençlere yönelik çalışmalar tanıtıldı. Aşırı sağ, ve ırkçılık protesto eylemleri büyük dikkat çekti. Kapanış programında Avrupalı gençler AP önünde Arap müziği eşliğinde halay çekip oryantal oyunları izleyenleri neşelendirdi. 

LG(SS) (FOTOĞRAFLI)