Avrupa Birliği, vize serbestisi anlaşmalarının askıya alınmasını sağlayacak "fren mekanizması" konusunda uzlaştı.
AB üyesi ülkelerin Daimi Temsilciler Komitesi (Coreper), Avrupa  Parlamentosu (AP),  AB Konseyi ve AB Komisyonu arasında, üye ülkelerin mevcut  bütün vize serbestisi anlaşmalarına fren mekanizması uygulanması konusunda uzlaşı  sağlandığını açıkladı.
Vize fren mekanizmayla AB karar alarak bir ülkeye uygulanan vize  serbestisine son verebilecek. Geri kabul anlaşmalarında iş birliğinin azalması,  AB'ye bir ülke üzerinden başka ülke vatandaşlarının Kaçak yollarla girişinin  artması, üye devletlerin güvenliklerine yönelik risklerde artış olması, vize  serbestisi sağlanan ülkenin vatandaşlarının yasa dışı olarak Schengen üyesi ülkelerde kalışlarında artış olması, geri kabul başvurularının reddedilme  oranında önemli artış kaydedilmesi gibi durumlarda bu mekanizma hızla devreye  sokulabilecek ve vize serbestisi 9 ay süreyle durdurulacak. Durum değişmezse vize  fren mekanizması uzatılabilecek.
Vize serbestisinin askıya alınması kararını AB Komisyonu, AP ve AB  Konseyinin görüşlerini alarak verecek.
Konuyla ilgili sağlanan siyasi anlaşma, AP ve AB Konseyi tarafından  gerekli onaylar alındıktan sonra yürürlüğe girecek.