COSTA Concordia kruvaziyeri ile 13 Ocak 2012 akşamı yaptığı kaza nedeniyle yargılanan Francesco Schettino'nun, talimatlarını geç yerine getirerek, kazaya sebep olmakla suçladığı Endonezyalı dümencinin ortadan kaybolduğu ve bir akıl hastanesine kapatılmış olabileceği iddiası ortaya atıldı. Dümencinin, davanın kilit ismi olduğu belirtiliyor.
Costa Concordia seyahat gemisinin, İtalya'nın Giglio Adası’nın birkaç metre açığında kayalıklara çarpıp, yan yatarak 32 kişiye mezar olmasının sorumlusu olarak gösterilen Kaptan Francesco Schettino’nun avukatları, ilginç iddia ortaya attı. Birden çok kişinin ölümüne yol açan kazaya sebebiyet verme ve yolcu varken gemiyi terk etme suçlarından yargılanan Schettino, davanın bir önceki celsesinde, Endonezyalı dümenci Jacob Rusli Bin'i, talimatlarını anlamayıp, dümeni sola geç kırarak kazaya neden olmakla itham etmişti. Bir süre ev hapsinde tutulduktan sonra serbest bırakılan kaptanın savunma avukatlarından Donato Laino son duruşmada, dümencinin ortadan kaybolduğunu ve Interpol tarafından bulunamadığını belirterek," Dümencinin bu kadar zaman bulunamaması konusunda şaşkınız. Bir adam böyle ortadan kaybolamaz. Bir kimliği, kredi kartı falan olmalı. Dümenci Rusli Bin, gerçeğin ortaya çıkması için bize yardım edecektir" diye konuştu.
Müvekkilinin elinde kalan son fırsatı kaçırmak istemeyen Laino, dümencinin bir akıl hastanesine kapatılmış olabileceğini de öne sürdü. Rusli Bin’in, Jakarta’da olabileceği belirtildi.
DÜMENCİYİ ŞİRKET SAKLIYOR
Mağdur avukatları ise, başka bir iddia ortaya atarak, Costa Crociere şirketinin, söz konusu dümencinin nerede olduğunu bildiğini ve gerçekleri anlatmaması için onu gizlediğini öne sürdü.
Kazadan sorumlu tutulan 5 yetkiliye, geçen yıl 18 ay ile 2 yıl 10 ay arasında değişen cezalar verilmişti. Costa Crociere şirketi kriz masası şefi Roberto Ferrarini 2 yıl 10 ay, Costa Concordia otel bölümü direktörü Manrico Giampedroni 2.5 ay, Costa Crociere yetkilisi Ciro Ambrosio 1 yıl 11 ay, bir diğer görevli Silvia Coronica 1 yıl 6 ay, dümenci Jacob Rusli Bin de 1 yıl 8 aylık hapis cezansa çarptırılmıştı.

EÇ(AÖ/İD)