Kâbe'nin kıyamete yakın Habeşli bir köle tarafından yıkılacağına dair hadis var mıdır?

Bize Ziyâd ibn Sa'd, ez-Zuhrî'den; o da Saîd ibnu'l-Müseyyeb'den; o da Ebû Hureyre (ra)'den tahdis etti ki, Peygamber (sav): "Ka'be'yi (zamanın sonunda) Habeşlilerden iki cılız bacaklı birisi tahrib edecektir." buyurmuştur.

Bana İbnu Ebî Muleyke; ona da İbn Abbâs (ra) tahdîs etti ki, Peygamber (sav): "Ka'be'yi yıkacak olan o apışık, iri ayaklı, koyu siyah Habeşli'yi Ka'be'nin (duvar) taşlarını birer birer koparır hâlinde görür gibiyim." buyurmuştur.

"Şüphesiz Kâ'be'nin definesini, Habeşlilerden iki cılız bacaklı birisinden başka­sı çıkarmayacaktır."(Buhârî, Hac 49: Müslim, Fiten 57. 58, 59; Ahmet b. Hanbel V, 371.)

Açıklama:

Hadisin Buhari ve Müslim'deki metinleri, Ebu Hureyre (r.a)'den rivayet edilmiştir. Başka rivayetlerin de delaleti ile anlaşılıyor ki, Ka'benin Habeşli­ler tarafından yıkılması Hz. İsa (as)'ın inmesinden sonra olacaktır. Ha­beşlilerin başında ince bacaklı birisi bulunacaktır. Aslında Habeş mil­leti zayıf, çelimsiz bir ırktır. Ancak hadiste işaret edilen olaydaki as­kerin başındaki şahsın bacakları çok daha ince olacağı için Efendimiz (asv) ona “İki bacakcık sahibi" demiştir.

Ka'benin Habeşliler tarafından yıkılması Ka'be'nin yeryüzünden kalk­ması demektir. Kur'an-ı Kerim'de Mekke-i Mükerreme'nin emin bir harem kılındığı bildirilmektedir.(bk. Ankebut, 29/67.) Halbuki bu hadiste Ka'benin yıkılacağı bildirilmektedir. Bu durum, hadisin ayetle çelişki arzettiği izlenimi verebilir. Ama aslında bu çelişki söz konusu değildir. Çünkü Harem-i Şerifin emniyeti dünya harabolup kıyamet yaklaşıncaya kadardır. Ayetin bu hadiste tahsis edildiğini söyleyenler varsa da Kadı Iyaz önceki görüşü benimsemiştir.