Rassekreçennaya Razvedka – Deşifre Olmuş İstihbarat Projesi kapsamında, birçoğu ilk defa yayımlanan arşiv belgeleri ve fotoğrafların yanı sıra, Dünya’nın en ünlü istihbarat operasyonları hakkındaki ayrıntılı bilgiler ve yurtdışında yaşayan yasadışı istihbaratçıların gerçek biyografileri kamuoyuna sunulmaktadır



Willi Lehmann (Sovyetler Birliği)

Kod adı: Breitenbach

1884 – 1942

‘‘Yeni bilgi kaynağı çok ilgimizi çekti. Fakat bu ajanın bir anlık dikkatsizliği çok büyük belaları beraberinde getirebilir ve bunun korkusu yaşanmaktadır. Breitenbach ile özel koşullar altında çalışmanın bir gereklilik olduğu inancındayız.’’ - Sovyetler Birliği Dış İstihbarat Dairesi Başkanı M. Trilisser

Hitler Almanya’sındaki Reich Güvenlik Baş Dairesi’nde çalışan Lehmann, gönüllü olarak Sovyetler Birliği istihbaratı ile çalışmayı kabul etmiş ve en önemli stratejik bilgi kaynaklarından biri haline gelmiştir. 2. Dünya Savaşı esnasında Nazi ordusunun Sovyetler Birliği’ne kesin saldırı tarihini Moskova’ya bildiren bizzat Willi Lehman’dır. Almanya’daki Sovyet istihbarat ağının çöküşünden sonra deşifre olmuş ve vurularak idam edilmiştir.


Nikolay Skoblin (Sovyetler Birliği)

Kod adı: Fermer – Çiftçi

1893-1937

Rusya’daki iç savaş sırasında Tuğgeneral rütbesi ile Sovyet Hükümeti’ne karşı savaştı ve savaş sonrasında Paris’e göç etti.

1930 yılında gönüllü olarak Sovyet istihbaratı ile işbirliği yapmayı kabul etti. Kendisinin verdiği bilgiler sayesinde, Sovyetler Birliği topraklarında faaliyet gösteren Batı’lı istihbarat örgütlerine mensup 17 ajan tutuklanmıştır. 1937 yılında General Miller’in Paris’teki ünlü kaçırılma olayına katıldı. Pek çok tarihçi tarafından Dünya tarihinin en seçkin yasadışı şahıslarından biri olarak gösterilmektedir.




Kim Philby  (Sovyetler Birliği)

Kod adı: Stanley

1912 - 1988

‘‘Philby’nin faaliyetleri, Batılı istihbarat servislerinin 1944 ila 1951 yıllarını kapsayan dönemde olağanüstü bir çaba ile gerçekleştirdikleri tüm çalışmaları sonuçsuz bırakmıştır. O dönemde hiç çalışmasaydık daha iyi olurdu.’’ M.Kouplend – CIA eski çalışanı

İngiliz aristokrat ve Cambridge Üniversitesi mezunu Kim Philby1934 yılında kendi kaderini Sovyet istihbaratınınkine bağladı. Moskova’nın kendisine verdiği görev doğrultusunda İngiliz istihbarat servisi MI6’ya katıldı. 1944 yılında MI6’nın İngiltere topraklarında Sovyet istihbaratı ile mücadele eden birimini yönetti. 1949-1951 yıllarında Washington’da bulunan ve CIA ile ilişkileri yürüten İngiliz misyonuna başkanlık yaptı. Kim Philby, İngiltere’de faaliyet gösteren ve kamuoyunda daha çok ‘‘Cambridge Beşlisi’’ olarak bilinen yasadışı Sovyet istihbarat örgütünün kurucusudur. Profesyonel uzmanlara göre, Cambridge Beşlisi, Dünya tarihinin gelmiş geçmiş en güçlü istihbarat grubudur.



Richard Sorge (Sovyetler Birliği)

Kod adı: Ramzay

1895 – 1944

‘‘Çok yaşa Kızıl Ordu! Çok yaşa Sovyetler Birliği!’’. Bunlar, Richard Sorge’nin idam edilmeden hemen önce söylediği son sözler.

Richard Sorge, Dünya tarihinin en efsanevi istihbaratçılarından biri olarak kabul edilir. Çalışma merkezi Japonya’nın Başkenti Tokyo’dur. Sorge, bizzat Hitler tarafından onaylanmış olan Barbarossa Harekatına ait planı ve Wehrmacht birliklerinin sayısını 1941 yılının Mayıs ayında Moskova’ya bildirmiştir. Japonya’nın İkinci Dünya Savaşı esnasında Sovyetler Birliği’ne saldırmayacağı bilgisi de 1941’in sonbahar aylarında yine Sorge tarafından iletilmiştir. Bu son derece önemli bilgi, ülkenin doğu bölgelerini savunmak üzere sevk edilmiş olan 40’a yakın Kızıl Ordu birliğinin ihtiyaç duyulacak olan bölgelerde yeniden konuşlandırılmaları imkanını Moskova’ya tanımıştır. Japon anti istihbarat birimleri tarafından yakalanan Sorge, 1944 yılında Tokyo’da bulunan Sugamo cezaevinde idam edilmiştir.