TÜRKİYE'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta bulunan sanayi tesisleri içerisinde en büyük paya gıda sektörüne dayalı tesisler olmasına karşın, bölgede üretilen tarımsal ürünleri işleyip, sınai ürünü haline getirecek büyük tesislerin yetersiz olduğu belirlendi. Bölgedeki tarıma dayalı sanayi yatırımlarının mevcut durumlarının belirlenmesine yönelik yerinde inceleme çalışmalarına başlanıldı.
Yozgat, Kayseri ve Sivas illerini kapsayan Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) tarafından hazırlanan 'gıda sektörüne yönelik imalat sanayi' başlıklı raporda, bölge içerisindeki illerde bulunan imalat sanayi içerisinde ağırlıklı bir yer tutan gıda sanayi tesislerinin modernize edilerek, etkin ve verimli tesislere dönüştürülüp, gıda sanayinde ürün çeşitliliğine gidilmesinin sürdürülebilir bir kent ekonomisi açısından gerekli olduğuna dikkat çekildi. Yozgat'ta toplam imalat sanayi işletmesi sayısının yüzde 28'ini oluşturan gıda ürünleri işleme sanayinin, imalat sanayinin alt sektörleri arasında birinci sırada yer aldığı hatırlatılan raporda, "İl ekonomisinin tarım ve hayvancılık sektörlerine dayalı gelişimi, ilde imalat sanayinin de gıda ürünleri işleme sektöründe gelişimine neden olmuştur. Yozgat İli sanayi tesislerinin en büyük payının gıda sektörüne ait olmasına rağmen, ilin tarımsal ürünlerinin işlenerek daha yüksek katma değerli sınai ürünlere dönüştürüldüğü tesislere gerek duyulmaktadır" görüşüne yer verildi.
YERİNDE İNCELEME
Yozgat, Kayseri ve Sivas illerinin Türkiye'nin önemli tarım bölgeleri arasında yer aldığının altı çizilerek, tarıma dayalı sanayi yatırımlarının mevcut durumlarının yerinde tespit edilmesi amacıyla ORAN teknik elemanları bölgedeki tesisleri gezmeye başladı. ORAN Yozgat Ofisi'nden Timur Yıldız, ORAN Kayseri Merkez Ofisi'nden uzman Tuğba Parlak Uzunoğlu ve Serdar Arslan, tarıma dayalı sanayi tesislerinin revize edilerek kapasitelerinin artırılıp, bölgede yetiştirilen tarımsal ürünlerin ekonomiye yerinde kazandırılabilmesi mümkün olup, olmadığını yerinde görmek üzere Yozgat'ın Yerköy ilçesinde bulunan Çelikler Şirketler topluluğuna ait Ayçiçeği Yağı fabrikasında incelemelerde bulundu.
Çelikler Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Çelik, tesisler hakkında bilgi verirken, günlük 100 ton kapasiteli fabrikada yüzde 40 yağ, yüzde 60 küspe üretilebildiğini, tesisin kanola ve aspir işlemeye elverişli olduğunu bildirdi. Çelik, "Türkiye'de sıvı yağ ve biyodizelin gündeme gelmesiyle tarım alanlarında ayçiçeği, aspir, kanola gibi yağ bitkileri ekimi yapılmaya başlandı. Petrolden sonra en çok bitkisel yağ ithalatı yapılmaktadır. Türkiye'nin önemli tarım bölgesi olan Yozgat'ta bitkisel yağ hammaddesi ekiliş alanları daha da genişletilip, atıl durumdaki tesisler tam kapasite çalıştırılabileceği gibi yeni yatırımların da devreye girmesine neden olacaktır. Böylece Yozgat'ta düşük kapasiteli tesisler kapasite artırırken istihdamda sağlanmış olur" dedi.

FOTOĞRAFLI