ŞEHİR Plancıları Odası, tarihi yel değirmeninin yeraldığı Değirmen Burnu’ndaki inşaata tepki gösterdi. İmar planının iptali için açtıkları davanın sürdüğüne dikkat çeken Şehir Plancıları Odası, Bodrum kentsel kimliğinin parçası olan yel değirmenleri silüetinin olumsuz yönde ekkileneceğini, kentsel kirlilik meydana geleceğini açıkladı.
Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, Bodrum'un 150-250 yıllık tarihi yel değirmenlerinin bulunduğu Değirmenler Mevkii’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan Koruma Amaçlı 1/5000 Ölçekli Nazım ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar planlarının, açıkça kamu yararına ve planlama ilkelerine aykırı olması nedeniyle Oda olarak iptal davası açtıklarını, ancak dava henüz devam ederken bölgede inşaat başladığını açıkladı. Birçok kültürel ve doğal değerin iç içe bulunduğu bu alanda ilgili kurumlardan uygun görüş alınmadan hiçbir işlem yapılmaması gerektiğini dile getiren Kocaer, “Bölgenin bütüncül olarak değerlendirilip planlanması gerekirken; tek ada iki parsel ölçeğinde yapılması, ayrıcalıklı imar hakkının imar planları aracılığıyla sağlanması ve ranta teslim edilmesi kamu yararı açısından açıkça hukuka ve planlama ilke ve esaslarına aykırıdır” dedi.
Kocaer, inşaat yapılan parsellerle ilgili daha önceki imar plan değişikliklerinin Koruma Kurulu tarafından reddedildiğini, parsel sahiplerinin karara karşı açtıkları davayı da kaybettiklerini belirterek “Her ne hikmetse tüm bu Kurul kararlarına ve Mahkeme kararlarına karşın, Muğla Tabiat Varlıklarını Koruma Bş" lge Komisyonu 9 Mart 2013 tarihindeki kararıyla daha önce reddedilen aynı nitelikteki plan değişikliğini uygun görmüştür. Söz konusu kurul kararı tamamen göreceli ve bilimsel bir araştırma ve çalışmaya dayanmamakta ve söz konusu yer için alınan Mahkeme kararını hiçe saymaktadır. Verilen karar, doğal ve ekolojik öneme sahip yörenin tahribatına neden olacak ve silüet dokusuna zarar verecek plan bütünlüğünü ve plan ana kararlarını bozacak tamamen keyfi, ranta ve yapılaşmaya yönelik bir karardır” diye konuştu.
Kacaer, Bodrum kentinin geçmişinde önemli yer tutan ve Bodrumun kentsel kimliğinin ayrılmaz bir parçası olan yel değirmenlerinin silüetini olumsuz yönde etkileyecek yapılaşmalara gidilmesinin önünü açan imar planlarının dava süreci devam ettiğini söyledi. Alanda inşaat çalışmalarının yapılmasına izin verilmesi ileride telafisi mümkün olamayacak sonuçlara gidilmesine neden olunacağını belirten Kocaer, “Bodrum’un en önemli simgelerinden yel değirmenlerinin siluetini etkileyerek kent kirliliğine yol açacaktır. Bu nedenlerle, imar planlarına ilişkin dava süreçleri devam ederken, tüm kamu idarelerinin kent kimliğinin korunması için üzerine düşen görevleri yerine getirmesini bekliyoruz” dedi.
İZMİR, ()
foto