CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Bakanlar Kurulu kararı ile ilan ve reklam vergisi, eğlence vergisi, işgal harcı, tatil günlerinde çalışma ruhsat harcı ve iş yeri açma izni harçlarında yapılan artışları, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e sordu.
CHP İzmir Milletvekili ve Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle konuyu TBMM gündemine getirdi. 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nda yer alan bazı maktu vergi ve harç tarifelerinin belediye grupları itibarıyla tespitine ilişkin kararın 21 Ekim 2013 tarihinde Bakanlar Kurulunca görüşüldüğünü ve 18 Aralık 2013 tarihinde Resmi Gazetede yayımlandığını söyleyen Türeli, söz konusu kararla birlikte ilan ve reklam vergisi, eğlence vergisi, işgal harcı, tatil günlerinde çalışma ruhsat harcı ve iş yeri açma izni harçlarında yüksek oranlarda artışlar meydana geldiğini hatırlattı. Esnaf kesiminin zaten zor durumda olduğunu söyleyen Türeli, son yapılan artışların da yaraya tuz bastığını belirterek Bakan Şimşek’e şu soruları yöneltti:
“Ülkemizde 2003-2013 döneminde kepenk kapatan esnafımızın sayısı yıllar itibariyle kaçtır? İzmir ili için 2003-2013 döneminde kepenk kapatan esnafımızın sayısı yıllar itibariyle kaçtır? Söz konusu kararla birlikte ilan ve reklam vergisi, eğlence vergisi, işgal harcı, tatil günlerinde çalışma ruhsat harcı ve iş yeri açma izni harçlarındaki artışlar yüzde olarak ne kadardır? Esnafımızın kepenk kapattığı bir ortamda Bakanlar Kurulu tarafından alınan vergi ve harçlara uygulanan zam kararı hakkında ne düşünüyorsunuz? Kamuoyunda ve esnaf kesiminde yapılan bu zamların çok fazla olduğu genel kabul görmüşken, alınan bu Bakanlar Kurulu Kararı’nın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyor musunuz?”
FOTOĞRAF