KÜTAHYA’daki Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Gediz Meslek Yüksekokulu akademik ve idari personeline, AFAD (İl Afet ve Acil Durum) Ekibi tarafından afet ve korunma tedbirleri semineri verildi.
Kütahya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü görevlilerince verilen seminerde, depremlerin oluşumu, yangın, sel, afet ve deprem öncesi alınması gereken tedbirler, deprem sırasında yapılması gereken doğru davranışlarla ilgili olarak bilgi verildi. Deprem sonrası birey ve toplum psikolojisi ile panik ortamından çıkabilmenin yollarının anlatıldığı seminerde, depremden sonra gelişebilecek diğer afetler yangın vb. tehlikelere karşı tedbirli olunması gerektiğine dikkat çekildi. Sosyal Durum Uzmanı Müge Çetin Sözbir, bilinmeyen durumlardan korkulduğunu hatırlatarak “Bizler deprem bölgesinde yaşıyoruz ve depremle yaşamasını öğrenmeliyiz. Her zaman söylenen ama gerçek olan “deprem öldürmez bina öldürür” sözünden yola çıkıyoruz. İlk önce sağlam evler yapmalıyız. Ev alırken ve kiraya girerken binaların sağlamlığına dikkat etmeliyiz. Ayrıca yapısal olmayan tehlikelerin azaltılması gerekiyor. Evlerde kullandığımız mobilyaların, çerçevelerin ve deprem anında tehlikeli olacak eşyaların sabitlenmesi gerekiyor. Hayatımızı depreme göre düzenlememiz gerekir. Depremden korkmayın ama hazırlıksız da yakalanmayın. Deprem bölgesinde yaşadığımız için hayatımızı depreme göre planlamalıyız. Her ailenin mutlaka deprem planı olmalıdır. Her aile deprem anında yapacaklarını evlerinde depremden önce defalarca tatbik etmelidir” dedi.
Bilgisayar destekli olarak verilen seminerin ardından bir değerlendirme yapan Gediz Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Hamdi Melih Saraoğlu, Kütahya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü görevlilerine teşekkür ederek seminerde afetler konusunda bilinmeyen birçok konunun aydınlatıldığını vurguladı. Saraoğlu, doğru bilinen birçok yanlışın da gözler önüne serildiğine dikkat çekti.
Mehmet ALTINTAŞ / GEDİZ, ()
FOTOĞRAF