GAZETECİ Yazar Uğur Mumcu bombalı saldırıda katledişinin 21. yılında İzmir’de düzenlenen etkinliklerle anıldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Uğur Mumcu’yu anmak için Kültürpark İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde tören düzenledi. Geceye Başkan Aziz Kocaoğlu, eşi Türkegül Kocaoğlu ile birlikte katıldı. Duygu dolu anların yaşandığı gecede konuşan Başkan Kocaoğlu, “Bu ülkeyi kendi çıkarlarına alet edenlerin elinden ancak namuslu insanlar kurtaracaktır. Başka çaremiz yok. 76 milyon Türkiye vatandaşından başka dayanacak yerimiz yok. Biz gönülden konuşur, gönülden sever ve gönülden mücadele ederiz. Bir tek güç var halkın gücü. Halk oylarıyla, duruşuyla, mücadelesiyle bu gidişe dur diyecek. Namuslu insanlar kazanacak. 26 Kasım 2011’de Torbalı’da “sadece adalet istiyorum’ demiştim. Adaletin gelmesi için, var olmamız için, insanlık onuruyla yaşamamız için mutlaka ve mutlaka adalet istiyoruz. Bir ülkeyi, ülkesini seven namuslu insanlar kurtarır. Ne mutlu ki, ülkemizi seven insanlarımız var” dedi.
Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel ise, “Ocak ayı bizim için acıların tazelendiği ama mücadele azmimizin ve kararlığımızın bilendiği bir ay. 24 Ocak’ta araştırmacı gazetecilikte bizim önderimiz olan korkusuzluğun simgesi Uğur Mumcu’yu katlettiler. Tüm basın şehitlerimizi saygıyla anıyorum” diye konuştu.
Gecede şiirini Muhiyiddin Abdal’ın yazdığı, müziğini Fazıl Say’ın bestelediği, Cem Adrian, Güvenç Dağüstün, Burcu Uyar ve Selva Erdener seslendirdiği, Güvenç Dağüstün tarafından hazırlanan 7 dakikalık klip gösterildi, usta sanatçı Selda Bağcan da sahne aldı.
Konser sonunda Başkan Aziz Kocaoğlu’na anma gecesini düzenledikleri ve sonuna kadar izledikleri için teşekkür eden Selda Bağcan, “397 yılla yargılanıyorsunuz. Beni de 500 yılla yargılamışlardı. Ama şimdi hepsi geride kaldı. Bu karanlık günler uzun sürmez, geçer” dedi.
BAYRAKLI’DA ANMA
Bayraklı’da da Uğur Mumcu için Tepekule Kongre ve Sergi Sarayı’nda etkinlik düzenlendi. Salonda yer kalmayınca ek salon açılarak etkinlik kamera sistemiyle vatandaşlara izlettirildi. Özgün önemli ismi Onur Akın sahneye çıktı. Etkinliği düzenmleyen Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, “Akıllı insanlar korkak olmaz. Akılsız insanlar korkak olur. O yüzden korkaklar her gün ölür. Cesurlar bir gün ölür. Tıpkı Bahriye Üçok, Çetin Emeç, Adnan Kahveci ve idam sehpasındaki Denizler gibi” dedi.
BORNOVA’DA TOBAV DESTEĞİ
Bornova Belediyesi ile Devlet Tiyatroları Opera ve Bale Çalışanları Yardımlaşma Vakfı’nın (TOBAV) işbirliğiyle düzenlenen “Demokrasi Şehitlerimizi Anıyoruz” etkinliğinde hem önemli mesajlar verildi hem de duygulu anlar yaşandı. Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Yalçın Bayer ve Cumhuriyet Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Serdar Kızık’ın konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte TOBAV’ın hazırladığı müzik dinletisi, dans gösterileri ve koro performanslarından oluşan etkinlikte önemli mesajlar verildi, duygulu anlar yaşandı.
Hürriyet Gazetesi Yazarı Yalçın Bayer’in Uğur Mumcu ile anılarını anlattığı etkinlikte Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, Uğur Mumcu ve onun gibi aydınları öldürerek unutturamayacaklarını anlayanların şimdi de gazetecileri, aydınları cezaevlerinde tutsak ettiklerini söyledi.
BUCA’DA ANMA
Buca Belediyesi Olimpik Yüzme Havuzu binasındaki salonda düzenlenen anma töreninde, Uğur Mumcu’nun yaşamına ait bir belgesel gösterimi ilgiyle izlendi. Genç Sanatçı Efe Aydemir ve arkadaşları, Nazım Hikmet başta olmak üzere Türk şiirinin ustalarına ait şiirleri seslendirdi. Türkülerle süren gecede sanatçı Efe Aydemir izleyicilerle birlikte “Uğurlar Olsun” türküsünü okudu.
İZMİR ()
foto