KONAK Belediyesi Agora Semt Merkezi kursiyerleri, üç yılda 54 bin 240 şans fili üreterek, aile bütçelerine katkıda bulundu.
Konak Belediyesi’nin 15 semt merkezinden biri olan Agora Semt Merkezi’nin kursiyerleri üretimlerini paraya dönüştürüyor. Dikiş nakışın yanı sıra keçeden yapılan hediyelik eşya üreten kadınlar, birbirinden şık tasarımları satışa sunarak para kazanıyor, aile bütçesine destek oluyor. En çok bereketin, bolluğun, şansın simgesi olan fil ve nar yapıp satan kadınlar düzenli olarak para kazanıyor.
Tüm malzemelerin Konak Belediyesi tarafından verildiğini söyleyen Agora Semt Merkezi Sorumlusu Ruhsar Özdemir, 2010 yılı sonunda merkezin hizmet vermeye başladığını, 2011 yılından bu yana da kursiyerlerin keçe ile yapılan ürünleri satarak para kazandıklarını söyledi. Fillerin çok beğenildiğini ve çeşitli kurumlardan toplu siparişler aldıklarını belirten Özdemir, “Kadınlarımızın el emekleri her geçen gün biraz daha tanındı ve sevildi. Üstelik çok uygun fiyata satıyoruz. Elde edilen gelir kursiyerlere paylaştırılıyor. Hemen her ay ellerine 200-250 lira civarında bir para geçiyor” diye konuştu. Özdemir, Aralık ayında yılbaşı nedeniyle 3 bin 130 liralık satış yaptıklarını ve bu paranın 16 kursiyer arasında paylaştırıldığını sözlerine ekledi. Özdemir, 2013 yılı içinde toplam 28 bin liralık satış yapıldığının altını çizerek, “Ev kadınlarımızın kendi harçlıklarını çıkarıyor olmasından mutluluk duyuyoruz” dedi.
Ev halkını mutlu etmenin yolunun ev hanımlarını mutlu etmekten geçtiğini her fırsatta dile getiren Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, “Agoralı kadınlarımız kendilerine sunulan fırsatı çok iyi değerlendirdi. 4 yıl önce çıkılan yolda çok başarılı oldular. Özellikle keçe ile yapılan hediyelik eşyalara çok rağbet var. Belediye adına ben de bu fillerden satın alıp etkinliklerimizde, yurtiçi ve yurtdışından ziyarete gelen konuklarımıza hediye ediyorum. Onların başarısı beni de mutlu ediyor” diye konuştu. Başkan Tartan, 2011, 2012 ve 2013 yıllarında toplam 54 bin 240 fil üretildiğini ve satışından 79 bin 180 lira gelir elde ettiklerine dikkat çekti. Tartan, bu tutarın 59 bin 863 lirasının kursiyerlere dağıtıldığını geriye kalan parayla da malzeme alındığını kaydetti.
Kursiyerlerden ev hanımı 56 yaşındaki Feriha Biroğlu da “Kurs açıldığı ilk günden bu yana Agora Semt Merkezi’ne geliyorum. Dikiş nakış, keçe işi hepsini burada öğrendik. Hem terapi oluyor hem para kazanıyoruz hem de yeni dostluklar kuruyoruz. İlk başlarda az kazanıyorduk ama giderek kazancımız arttı. Ayda ortalama 250 lira kazanıyoruz ve şimdi bazı faturalarımı bu kazancımla ödüyorum” dedi.
Bir başka kursiyer olan ev hanımı 42 yaşıdaki Bedia Ömoğlu da evinin bütçesine katkı sağlamaya başladığını söylmeyerek “Bir günde iki takım fil ya da nar yapıyoruz. Başka ürünlerimiz de var ama en çok şans fili ve bereket narları tercih ediliyor. Bu filler bize de şans getirdi diyebilirim. Başkan Tartan’a teşekkür ederiz” diye konuştu.
Kursiyerler, Alsancak Dominik Caddesi ve Sevgi Yolu’nda bulunan satış vagonları, kermesler ve fuarlarda sevgi evlerinde üretilen hediyelik eşyaları satışa sunma fırsatı buluyor.
FOTOĞRAF