TÜKETİCİLER Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, Tüketici Hakem Heyeti'ne başvuran tüketicinin haksız bulunması halinde şikayetçi olduğu kurumun avukatlık ücretini ödemesine tepki gösterdi. Gündüz, karar nedeniyle tüketicinin hakkını aramaktan kaçınacağını söyledi.

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, Türkiye Barolar Birliği'nin avukatlık ücret tarifesini düzenleyen ve ilk defa tüketici hakem heyetlerine sunulacak hizmetlerden ücret alınmasını öngören kararın, 28 Aralık'ta Resmi Gazete'de de yayımlandığını hatırlattı. Gündüz, tebliğe göre değeri 250 lira ve üzerindeki mal ve hizmetlerde ilgili tüketici hakem heyetlerine başvuran tüketicinin, haksız bulunması halinde şikayetçi olduğu kurumun 250 lira avukatlık ücretini cebinden ödeyeceğini açıkladı.

'TÜKETİCİ HAKKINI ARAMAKTAN VAZGEÇER'

Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurunun ücretsiz olduğunu ancak tüketicinin haksız bulunması durumunda avukatlık ücreti ödenmesinin karışıklığı yol açtığını dile getiren Gündüz, "Böyle bir karar büyük kaosa yol açar. Birçok tüketici hakkını aramaktan ciddi anlamda kaçınır" dedi. Hakem heyetlerine başvuran tüketici sayısında hızlı bir artış olduğunu anlatan Gündüz, tüketicileri hak arayışında mağdur edebilecek olan bu tebliğin gözden geçirilmesini istedi.

Hakem heyetlerinin başvuruları değerlendirmede yetersiz kaldığını, heyet yapılanmasının güçlendirilmesi, tüketici başvurularının kolaylaştırılması gerektiğini ifade eden Gündüz, alınan kararı eleştirdi. Gündüz, şöyle konuştu:

"Karara göre değeri 250 lira ve üzerindeki mal ve hizmetlerle ilgili hakem heyetlerine başvuru yapan tüketici, eğer haksız bulunursa şikayetçi olduğu kurumun 250 lira avukatlık ücretini ödeyecek. 250 liranın altındaki başvurularda ise, örneğin mal ve hizmet değeri 150 liraysa ve tüketici haksız bulunursa 150 lira avukatlık ücreti ödeyecek. Birçok tüketici, 'Başvuruda haksız bulunursam cebimden ekstra para çıkacak' diyerek hakkını arayamayacaktır."