DENİZLİ Orman Bölge Müdürü Ahmet Ersoy, son yıllarda doğal dengenin bozulması, iklim değişiklikleri, tarımda ve diğer alanlarda kullanılan kimyasalların ekosistem üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle sayıları hızla artan çam kese böcekleriyle ekolojik mücadele yapacak “Terminatör böcekleri'nin hazır olduğunu söyledi:
Ahmet Ersoy, çam ağaçlarının yapraklarını yiyen ve özellikle kızılçam ormanlarını istila eden çam kese böcekleriyle, halk arasında “Terminatör böceği' denilen “Calosoma Sycophanta'larla mücdele edeceklerini belirtti. Laboratuvarlarında ürettikleri “Terminatör böcekleri'nin en kısa zamanda doğaya bırakılacağını anlatan Ersoy, şunları söyledi:
“Çam kese böcekleri çam ağaçlarının yapraklarını yiyerek besleniyor. Sayıları artınca ağaçların dalları kurumuş gibi bir görüntü oluşuyor. İnsanlarda da başta alerji olmak üzere çeşitli hastalıklara neden olabiliyor. Terminatör böcekler de çam kese böceklerini yiyerek besleniyor. Bir terminatör böceği günde ortalama 10 çam kese böceğini yiyebiliyor. Ömürleri de 3-4 yıl.”
Ferah IŞIK/DENİZLİ, ()
Foto