MANİSA’nın Kula ilçesindeki Süleyman Şah Türbesi’nde restorasyon çalışmalarına başlandı. Yapım tarihi 14. yüzyıla dayanan türbenin restorasyonu 8 ay sürecek.
Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nde görevli Rüstem Bozer gözetiminde kazı çalışmaları tamamlanan Süleyman Şah Türbesi’nde restorasyon çalışmaları başladı. Restorasyon çalışmalarını belediye meclis üyeleri ile birlikte yerinde inceleyen AK Parti’li Kula Belediye Başkanı Selim Aşkın, Süleyman Şah Türbesi etrafında daha önce detaylı bir çalışma yaptıklarını söyleyerek türbenin beden duvarlarının ortaya çıkarılmasına yönelik kazı çalışmalarının tamamlandığını bildirdi. Türbenin dört cephesinde yapılan kazı çalışmalarından elde edilen verilerin hazırlanan dosya ile Anıtlar Kurulu'na ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne gönderildiğini bildiren Başkan Aşkın, restorasyon çalışmalarının bir süre geciktiğini de ifade etti. Başkan Selim Aşkın, “Restorasyon projeleri hazırlanan türbenin 2010 yılında çevre düzenlemesi için kazı çalışmalarına başladık. Belediyemiz tarafından yürütülen kazı sonucu türbeyle bir bütünlük oluşturan mezarlar ortaya çıktı. Yapılan araştırmalar sonunda türbenin yapım tarihinin 14. yüzyıla kadar dayandığı tespit edildi. Türbenin revize projeleri hazırlanarak yeniden Anıtlar Kurulu'na gönderildi. Türbe etrafında mülkiyeti belediyeye ait kısımlar Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne hibe edilerek restorasyon çalışmalarına başlandı. Restorasyon çalışmaları 8 ay sürecek” dedi.
Tarihi kaderine terk etmediklerini belirten Kula Belediye Başkanı Selim Aşkın, ilçede yapılan restorasyon projeleriyle geçmişi geleceğe taşıdıklarını Kula'yı Türkiye'ye örnek olacak bir turizm merkezi yapma çabası içinde olduklarını ifade etti. Aşkın, Kula'nin tarihi ve doğası ile eşi bulunmaz bir ilçe olduğunu bu mirasa sahip çıkmak adına Kula ve Ankara el ele vererek birçok projeye imza attıklarını dile getirdi. Restorasyon çalışmalarının kolay olmadığının altını çizen Aşkın, “Bizler Yunus Emre'nin, Süleyman Şah'ın torunlarıyız. Onların mirasına sahip çıkmak zorundayız. Göreve geldiğimiz günden beri bu çabanın içerisinde olduk. Beş Ulalı Çeşme Restorasyonu, Meryem Ana Kültür Merkezi Restorasyonu, Sokak Sağlıklaştırma çalışmalarının yanında Fen İşleri’ne bağlı restorasyon birimi ile tarihi evlerin onarımı, tamiratı noktasında da vatandaşlarımıza destek oluyoruz” dedi.
Hasan YİĞEN / MANİSA, () FOTOĞRAFLI