Hatay’da yıllarca boş olan Hıfzısıhha Enstitüsü’ne ait binada konuşlanan İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’nin “Gündüz Hastanesi ve Semt Polikliniği”ne dönüştürülen eski Konak Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi’ne taşınacağı haberi Tabip Odası’nın tepkisine neden oldu.
Sağlıkta özelleşmenin en önemli yapılanmalarından biri olan Hastaneler Birliği Genel Sekreterlikleri, sistemin yeniliği kadar sorunu da oldu. İzmir’deki Kuzey ve Güney olarak kurulan iki sekreterlik bir arada Hıfzısıhha Enstitüsü’ne ait yıllarca boş duran, 123/11 sokak üzerindeki binada hizmet vermeye başladı. Ancak iddiaya göre başında Prof. Dr. Osman Nuri Dilek’in bulunduğu Kuzey Genel Sekreterliği, yeni yer arayışlarına girdi. Kuzey Genel Sekreterliği’nin, bir buçuk yıl önce konuşlanması için teklif edilip o dönemde kabul etmedikleri Konak Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi’ne geçme kararı aldığı öne sürüldü. Konak Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi, yeni yapılanmada Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne bağlanmış, branş hastanesi kimliğine son verilmişti. Sağlık kurumu binlerce lira harcanarak Tepecik EAH’ne bağlı Gündüz Hastanesi ve Semt Polikliniği haline getirilmişti. Yaklaşık 1.5 yıl önce yeni kimliği ile hizmet vermeye başlanan sağlık kurumunda günde ortalama 800 poliklinik yapıldığı, 8-10 küçük ameliyat gerçekleştirildiği belirtilirken, Tepecik EAH’nde kapatılan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon polikliniği bu binaya taşınmıştı. Özellikle KBB’nin yatış gerektirmeyen ameliyatları yenilenen ameliyathanede gerçekleştirilirken, Tepecik’teki ameliyat randevularınının da kısalmasını sağlamıştı. Ancak Kuzey Sekreterliği’nin “merkeze yakın olmak” için taşınma kararı alıp, yetkililerin bu planla Gündüz Hastanesi ve Semt Polikliniği’de incelemelerde bulunması tepkiyle karşılandı. Sekreterliğin ilk teklif edildiğinde taşınmayı neden kabul etmediği sorgulanırken, sağlık hizmetlerine sadece zemin katın bırakılmak istendiği öne sürüldü.
Öte yandan bu tasarrufa ilk büyük tepki de İzmir Tabip Odası’ndan geldi. Sağlık Bakanlığı ve yerel yöneticilerinin, sağlık alanını yönetmeyip sadece idare ettiğini öne süren Başkan Dr. Suat Kaptaner, “Günübirlik, 3 ay, 3 gün sonrasını hesaplayamayan politikalarla sorunlar çözülmüyor. Sorunlar artıyor, sürekli karmaşa yaşanıyor. Kaynaklar heder ediliyor, her yapılan kısa bir sonra, yeniden bozuluyor” iddiasında bulundu.
Kaptaner, çalışanların hak ettikleri ücretlerin ödeneceği zaman “para yetmedi, ödenek gelmedi” gerekçesiyle yüzlerce insanın mağdur edildiğini de öne sürerek, iddialarını şöyle sıraladı:
“Örneğin Tepecik Hastanesinde yıllardır yaşanmayan olaylar yaşanıyor. Çalışanların ücretleri her defasında birkaç gün gecikmeli ödeniyor. 400’e yakın taşeron işçiye ücretleri 10-15 gün gecikmeli ödenerek perişan ediliyorlar. Kuzey ve Güney Genel Sekreterlikleri, binlerce lira harcanarak yapılan Hıfzısıhha binasına yerleştirildi. Konak Doğumevi binası binlerce lira harcanarak yenilendi, yine binlerce lira harcanarak tefriş edildi. Binlerce liralık tıbbi cihaz alındı. Sonra da Tepecik EAH’ne poliklinik ve ameliyathanesiyle hizmet vermeye başladı. Hastaneye ayda yaklaşık 500 bin lira gelir getirdiğini öğrendik. Üstelik Tepecik’te ameliyat randevularını kısalttı. Ama şimdi silbaştan yapılmak isteniyor. Kuzey Sekreterlik yetkilileri Konak’taki binaya gidip, incelemede bulunmuşlar, taşınacaklarını söylemişler. Yine günübirlik ,hesapsız ve kısa vadeli politikalar devreye giriyor. Konak Doğumevi bu defa yeni bir kararla, Genel Sekreterlik yapılıyor. Binlerce liralık harcamaların hesabını kim verecek? Sağlık ortamı, çalışanlar açısından da, hastalar açısından da yap boz politikalarına, günübirlik politikalara, kaynakları hesapsızca heder edebilen politikalara dayanamaz hale geldi.
İZMİR ()
foto