KUZEY Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’nin, halk arasında hala Konak Doğumevi olarak bilinen Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konak Ek Binası’nın ikinci katına taşınma kararı protesto edildi. İzmir Tabip Odası, Genel Sağlık İş Sendikaları tarihi bina önünde açıklama yaptı.
Konak Doğumevi binasının sağlık çalışanları ve İzmir halkı için çok özel bir yapı olduğunu hatırlatan Genel Sağlık İş Genel Başkanı Dr. Ali Gül, “1851 yılında halktan toplanan bağışlarla yapılan bu hastane Sağlık Bakanlığı’nın Sağlık Uygulama Tebliği ve yanlış yönetici atamaları ile hizmet vermesi engellenmiştir. İzmir Dr. Ekrem Hayri Üstündağ Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi herkes tarafından bilinen adıyla Konak Doğumevi yaklaşık bir yıl önce kapatılarak, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ek Hizmet Binasına dönüşmüştü. Önce Semt Polikliniği olarak hizmet verileceği açıklandı. Daha sonra kozmetik merkezi olarak hizmet verileceği duyuruldu. Bir haftadır binada inşaat işçileri yıkım yapmaktadır. Binanın Genel Sekreterlik binası olacağı, giriş katındaki polikliniklerin kalacağı, Fizik Tedavi Merkezi’nin yemekhaneye taşınacağı, KBB ameliyatlarının Alsancak Devlet Hastanesi’nde yapılabileceği, Basmane SGK binasının satın aldığı ve diğer polikliniklerin bu binaya taşınacağı ifade edilmektedir. Bu değişiklikler sırasında kamu kaynakları hesapsızca harcanmaktadır. Ege Doğumevine yoğun hasta başvurusu olmaktadır. Ege Doğumevi’nin fiziksel koşullarının yetersizliği hastaları ve çalışanları bıktırmıştır. Konak Doğumevi’nin kapatılmasının erken ve yanlış bir uygulama olduğunu bu yoğunluğun karşılanamayacağını daha öncede açıklamıştık” şeklinde konuştu.
SAĞLIKTA KAR- ZARAR KAVRAMI OLMAZ
Basın açıklamasına katılan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkan Yardımcısı Dr. Ülkümen Rodoplu, kendisinin de asistanlık eğitimi aldığı 163 yaşındaki binanın yüz binlerce hastaya sağlık, on binlerce sağlık personeline eğitim verdiğini dile getirerek, “Burası yalnızca bir bina değil. Türk tarihi, sağlık tarihi var bu binada. Beceriksiz yönetimler yüzünden bu bina ‘zarar’ etmiş olarak gösteriliyor. Ancak sağlıkta kar-zarar kavramı olmaz. Bu, sağlıkta dönüşüm politikasına iyi bir örnektir. ‘Paran yoksa öl’ dönemine gelindi. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak binanın korunup kollanması için yasal olarak ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.
KONAK BELEDİYESİ SİT ALANINA SAHİP ÇIKMADI MI?
Yapılan ortak basın açıklamasında son olarak söz alan İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Suat Kaptaner ise şunları söyledi,
“Bu hükümetin sağlık politikası konusunda kafası karışık. Kafalarındaki fikir; Hangi hastane ne kadar para eder? Kafalarında olmayan tek fikir ise; Vatandaşın sağlığı. Bayraklı’da açacakları şehir hastaneleri için insanların rahatlıkla ulaşabildiği şehir içindeki hastanelerin yatak sayısını azaltıyorlar. Ardından şehir hastanelerini özele satacaklar. İktidar, bu günübirlik politikalardan ve plansızlıktan vazgeçmelidir. Buradan Konak Belediyesi’ne sesleniyorum. Konak’ta vatandaş evine çivi çakarken izin alıyor da SİT alanı olan bu tarihi binanın içerisinde yapılan çalışma için belediyeden izin alındı mı? Projeyi gördünüz mü?”
SEKRETERLİKTEN AÇIKLAMA GELDİ
İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Nuri Dilek ise aynı gün içerisinde yaptığı yazılı basın duyurusunda; genel sekreterliğin binanın yalnızca ikinci katında boş bulunan bölümlerini kullanacağını, birinci kattaki polikliniklerin hizmete devam edeceğini dile getirdi. Açıklamada şu görüşler dilgeitirildi,
“İzmir İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün şu anda hizmet verdiği bina, Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne ait olması nedeniyle hastane yararına kullanılmak istenmektedir. Bu nedenle İl Halk Sağlığı Müdürlüğü kendisine ait olan ve şu anda Genel Sekreterliğimizin hizmet verdiği 123/11 Sok. Poligon Mah. Karabağlar adresindeki binasına taşınma kararı almıştır. Bu durumda yer arayışına giren Genel Sekreterliğimiz, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine bağlı Konak Ek Binası’nın 2. katının boş bulunan bölümlerine taşınmayı uygun bulmuştur. Taşınma aşamasında, binanın tarihsel dokusunun korunması ve bozulmamasına özellikle hassasiyet gösterilmekte, sağlamlaştırması için konusunda uzman mimar ve mühendislerimizin kontrolünde iyileştirme çalışmaları planlanmaktadır. Tarihsel değere sahip ilk Müslüman-Türk Hastanesi olan Eski Konak Doğumevi Hastanesi’nin İzmir için öneminin bilincinde olarak, binamızın kamu yararına en uygun şekilde kullanılması, kültürel değerinin korunması, yaşaması ve yaşatılması için Genel Sekreterlik olarak elimizden geleni yapacağımızı tüm kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.”
Mustafa OĞUZ İZMİR ()
FOTO