KARŞIYAKA’nın yaşayan değerlerinden, Karşıyakalıların “Tahir Abi'si Tahir Türetken’in adı Demirköprü Spor Tesisleri’ne verilecek. 25 Şubat Salı günü düzenlenecek törenle tesislere Tahir Türetken’in isim tabelası asılacak, büstü açılacak.
Spora meraklı gençlerin top koşturduğu modern suni çim futbol sahası, basketbol sahası ve çocuk oyun parkı ile yeşil alanları bulunan yaklaşık 6 bin 500 metrekarelik tesislere ismi verilen Tahir Türetken’in Karşıyaka’nın simge isimlerinden olduğunu belirten Belediye Başkanı Cevat Durak, “Tahir Türetken kentimizin adeta yaşayan efsanelerinden biridir. Karşıyaka ile özdeşleşmiş, Karşıyakalılar da onunla özdeşleşmiştir. Karşıyaka Spor Kulübü’nün her daim yanında, bir bilen, hep destekleyen ve karşılıksız sevgiyle hizmet için mücadele eden gönül adamıdır. Atatürk’ü gören son nesilden biridir. Belediye Meclisimizden oy birliği ile geçen karar ile adını spor tesislerinde yaşatacağız. Törende Karşıyaka’yı seven herkesin bir arada olacağına inanıyorum” dedi.
TAHİR TÜRETKEN KİMDİR?
29 Eylül 1923 yılında Karşıyaka’da dünyaya geldi. İlk ve ortaokulunu Karşıyaka’da, Lise eğitimini Namık Kemal’de tamamladı. Çocukluğunda KSK sporcuları ile tanışıp yanlarında olmaya başladı. Yaşamında Karşıyaka sevgisini hep en önde tutarak, hizmet yarışında oldu. 11 Yaşındayken okulundan seçilen arkadaşları ile birlikte İzmir’e gelen Mustafa Kemal Atatürk’ü dinlemek için kordona gitti. Burada dinlediği Atatürk’e duyduğu sevgi ve hürmeti yaşamı boyunca hep korudu. 1943 yılında KSK’de yönetime girdi ve o tarihten bu yana tüm görevlerde bulunarak hizmet etmeye çalıştı. Divan kurulu başkanlığı, birçok kez kulüp başkanlıkları ve yönetim kurulu üyelikleri yaptı. KSK Başkanlığı döneminde 16 branşta faaliyet gösteren Türkiye’nin tek takımını yarattı. KSK’ye ve spora hiç küsmeyen, zor günlerde hep birleştirici ve destekleyici kimliği ile öne çıkan oldu. Karşıyaka’nın adeta yaşayan tarihi durumundaki Tahir Türetken halen KSK ve Karşıyaka için projeler üretip, genç nesillerin de aynı duygularla yetişmesi için mücadele etmektedir.
(AÖ)
FOTOĞRAF