BURDUR Ticaret Borsası (BTB) Meclis Toplantı Salonu'nda, kooperatif başkanlarına yönelik, uzaktan kuyu kontrol sistemi tanıtıldı. Otomosyon sistemleri tanıtım toplantısına, Burdur Ticaret Borsası Başkanı Yılmaz Başar, Başkan Yardımcısı Abdurrahim Demirel, Köy-Koop Genel Başkanı Yakup Yıldız ve kooperatif başkanları katıldı. DGN Elektronik-Otomosyon Genel Müdürü Mehmet Pehlivan, otomasyon sistemi hakkında bilgiler verdi. Kartlı sistem sayesinde kooperatiflerdeki para toplama sıkıntısının ortadan kalkacağını, israfın önleneceğini ve adaletsiz paylaşımın önüne geçileceğini söyledi.
UYGULAMA BAŞARILI Firmanın, son teknolojiye uygun olarak tarımsal sulamada çiftçilerin ihtiyacına uygun olarak, hidrant başlarına ve kuyulara kontrol sistemi olarak kartlı sistem ürettiğini aktaran Pehlivan, "Bunu Konya havzasında, 15-20 kooperatife yaklaşık 400 civarındaki kuyuda uyguladık ve 2 yıldır çalışıyor. Buradaki maksat, vatandaşın çiftçilerden para toplama sıkıntısını ortadan kaldırmak ve adaletsiz paylaşımın önüne geçmek" dedi.
KARTTAN BAKİYE DÜŞÜYOR
Kuyu kontrol sisteminin çalışması hakkında da bilgi veren Pehlivan, "Öncelikle bir bilgisayar kooperatife veya belirlenen yere kuruluyor. Bunun yanında kart yükleme makinesi var. Üye ismi, kuyu numarası var. Ne kadar para yüklerseniz, kuyuya gittiğiniz zaman, kullanılan metreküp, ton veya dakika üzerinden bakiyenizden düşer. Kalan bakiyenizi de ekranda görebilirsiniz. Kartın kopyalanması mümkün değildir. Kartınız kaybolduğu zaman yetkili birimi arayarak, iptal ettirebilir ve yeniden ücret karşılığında yeni bir kart çıkartabilirsiniz" diye konuştu.
15 SANİYEDE SİSTEM DEVREDE
Kartın kumandaya gösterilmesi halinde 15 saniye sonra suyun verilmeye başlandığını aktaran Pehlivan, "Tekrar gösterdiğinizde ise su verme işlemi duruyor. Kartın içerisinde ne kadar bakiye varsa o kadar çalışır. Eğer bakiye yoksa, su kesilir. Buradaki işlemler, bilgisayar tarafından da görülebiliyor" diye konuştu.
Sistemin hem kooperatiflere hem de çiftçilere büyük avantaj ve kazanç getireceğini aktaran Borsa Başkanı Yılmaz Başar ise "Bu sayede israfın önüne geçilecek. Ve buna ek olarak, kooperatiflerimiz peşin parayla çalışmaya başlayacak. Şu anda birçok kooperatifimiz sıkıntı içerisinde. Bu sıkıntının giderilmesi için böyle bir çözüm mutlaka gerekli" diye konuştu. (FOTOĞRAFLI)