İZMİR’in Seferihisar İlçesi’nin CHP’li Belediye Başkanı Tunç Soyer, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in daveti üzerine ilçe belediye başkanları ve adaylarına sunum yaptı. Başkan Soyer, sunumunda kapatılan köylere karşı başlattıkları geleceğin köyleri hareketi ve üreticiyi desteklemek için yürüttükleri çalışmalardan örnekler verdi.
CHP Eskişehir Milletvekili ve Odunpazarı Belediye Başkan Adayı Kazım Kurt, kentin çeşitli ilçe belediye başkan adayları ve meclis üyelerinin katıldığı toplantıda CHP’li Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Başkan Soyer’in akılcı projelerinden söz ederek davetlerini kırmadığı için teşekkür etti. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, merkezi İtalya’da bulunan Cittaslow (sakin şehir) modelinin, bugün 28 ülkede 182 üyeye sahip bir birlik olduğunu söyledi. Türkiye’den 9, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden bir beldenin sakin şehir ünvanına sahip olduğunu kaydeden Soyer, bu kent hareketinin Türkiye’nin birçok yerinde de yayılmaya başladığını dile getirdi.
“KÖYLERİN KAPATILMASI BÜYÜK BİR TRAVMA”
Başkan Soyer, Türkiye’de 16 bin köyün mahalle haline gelmesinin ülke için büyük bir travma olduğunu belirtti. Soyer, “Bu durum uzun yıllar boyunca tedavi edilemeyecek ve açtığı yara daha da büyüyecek. Ne yazık ki bu coğrafya, bu topraklar tohumun insan elinden toprakla ilk buluştuğu topraklar. İnsanlık tarihinin bildiği ilk köyler bu topraklarda ortaya çıkmış. Ancak bir gecede bu köylerin kapatıldığı söylendi. Buna razı olmak ve boyun eğmek mümkün değil. Onun için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götüreceğiz bu yasayı” dedi. Geleceğin köyleri hareketini Seferihisar’ın 9 köyü ile başlattıklarını bildiren Soyer, Anadolu’nun her köyünü davet ettiklerini ve bin 180 köye ulaştıklarını kaydetti.
MANDALİNA ÜRETİCİSİNE KOOPERATİF
Seferihisar’da bu kent modeli kapsamında yapılan üretimlerden söz eden Soyer, ilçede Mandalina Üreticileri Birliği kurduklarını dile getirdi. Başkan Soyer, şöyle konuştu:
“Geçmişte kooperatifçilik çok istismar edilmiş, insanların kooperatif ve birliklere güveni kalmamış. Üretici bu çatılar altında buluşamazsa var olamıyor. Köylünün, küçük üreticinin var olması lazım. Bizim küçük üreticiyi yaşatmaktan başka çaremiz yok. Bizler, küçük üreticiyi örgütlemek zorundayız. Seferihisar büyük bir mandalina bahçesidir. Bir birlik kurarak paketleme tesisi satın aldık. Gümrük Bakanlığı’ndan ihracat yetkisi aldık. Bu sene ilk kez mandalina üreticisi, kendi bahçesinden topladığı ürününü aracısız Ukrayna’ya sattı. 15 TIR mal gönderdi. Bu kamu yararıdır. Mandalinanın yan ürünlerini geliştirmeye çalışıyoruz. Eğer ürünü işlerseniz katma değeri yükseliyor. Bunun için İzmir Kalkınma Ajansı’ndan hibe aldık. Mandalina reçeli üretim bandı, enginar konservesi üretim bandı kurduk. Mandalinanın o kadar çok yan ürünü olabileceğini bilmiyorduk.”
Toplantının sonunda Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ile diğer katılanlar hatıra fotoğrafı çektirdi.
SEFERİHİSAR, ()
(AÖ)
FOTOĞRAF