MANİSA’nın Sarıgöl İlçesi’nde Sarıgöl Toplum Sağlığı Merkezi tarafından, sigara, kanser ve karbonmonoksit zehirlenmeleri hakkında bilgiler verildi.
Sarıgöl Toplum Sağlığı Merkezi, sigara, kanser ve karbonmonoksit zehirlenmelerine dikkat çekmek için Demokrasi Parkı’nda stant açtı. Sarıgöl Toplum Sağlığı Merkezi’nin eğitim hemşireleri Esin Özcan, Faika Can ve Ümmühan Demirçakan gün boyu stantta vatandaşlara sigara, kanser ve karbonmonoksit konularında broşürler dağıtarak uyarılarda bulundu.
Eğitim Hemşiresi Esin Özcan, birçok ülkede, tütün ürünleri tüketimi ve dumana maruz kalmanın yol açtığı zararlı etkilerin önlenmesi için her yıl sigara karşıtı uyarılar yapıldığını ifade etti. Sigara tüketiminin akciğer kanseri ve diğer hastalıklara neden olduğunu hatırlatan Özcan, “Vatandaşlarımızın sigarayı bırakmaları konusunda sağlık kuruluşlarımız yardımcı oluyor” dedi.
Kış aylarında, özellikle soba zehirlenmelerinin sıkça görüldüğünü dile getiren Ebe Faika Can, yılda iki kez soba bacalarının temizlenmesi gerektiğini hatırlattı. Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarıcı broşürler dağıttıklarını açıklayan Ebe Ümmühan Demirçakan ise “Kanserin ön belirtileri iyileşmeyen yaralar, vücudumuzun her hangibir yerinde bilinmeyen şişlikler ve sertlikler, durdurulamayan kanamalar, geçmeyen öksürükler, nedeni anlaşılamayan ateş ve zayıflamalar, büyük abdest alışkanlıklarında değişiklikler, vücudumuzun çeşitli yerlerindeki benler ve siğillerde renk değişikliği ve büyümelerdir. Bu durumlarla karşılaşıldığında kısa sürede hekime gidilmelidir. Erken tanı ile kanser önlenebilir” diye konuştu.
Vehbi SARIHAN / SARIGÖL, ()
FOTOĞRAF