Karşıyaka Belediyesi’nin Çarşı Kültür Merkezi’nde düzenlediği söyleşide Uzman Psikolog Gözde Emir Aksoy sağlıklı yaşlanmanın şartlarını anlattı.
İleri yaş grubunda yakınları olan vatandaşların izlediği söyleşide Aksoy, özellikle zihinsel aktivitelerle ilgili sorunların yaşandığını belirterek, “Zihinsel aktiviteleri sürekli yapın. Günlük yaşantıda beyni harekete geçirecek her türlü çalışma içinde olunması unutkanlıkları azaltacaktır. Gazetelerdeki bulmacalar, sokakta, evde, pazarda beyni uyaracak hareketler içinde olun. Psikomotor aktiviteler yapın. El, yüz, kulak vb koordinesi sağlayacak makasla bir şeyler kesme, dikiş dikme, kolye, bileklik yapma gibi işlevler gerçekleştirin” önerisinde bulundu.
Egzersiz ve sporun mutlaka yapılması gerektiğini de vurgulayan Aksoy, “Yavaş yürüme, hafif tempoda dans, hafif ev işleri mutlaka yapın. Hobileriniz olsun. Günlük yaşama bağlılığı arttıracak hobiler edinin ve mutlaka zaman ayırın. Dış mekan aktivitelerine katılın. Farklı yerlerde, farklı kişilerle buluşup etkinliklere katılın. Günlük çizelge hazırlayın. Çizelgenizde mutlaka sosyal aktivitelere yer ayırın ve mutlaka uymaya çalışın. Bu şekilde hayata daha bağlı olur ve yaşamın her zaman içinde kalırsınız” diye de ekledi.
İZMİR ()
foto