'DÜNYA Rehberler Günü' dolayısıyla Kemer'deki Phaselis Antik Kenti'nde bir araya gelen Antalya Rehberler Odası (ARO) Üyeleri, bölgede yapılması gündeme gelen otel projesinin iptalini istedi.

ARO üyeleri, Dünya Rehberler Günü'nü Tekirova Beldesi'ndeki Phaselis Antik Kenti'nde kutladı. Otel yapılacağı iddiasıyla gündeme gelen antik kentte toplanan ARO üyeleri, söz konusu projenin iptalini istedi. Antik kent hakkında bilgi veren rehber Yavuz Sakarya, "Phaselis, Antalya için çok önemli. Burası, sahiplenilmesi ve korunması gereken bir yer. Sadece bir kişi ya da kurumun kullanımına verilemeyecek kadar önemli ve özellikleri olan bir kenttir. 'Hiçbir ağaç kesilmeyecek ve burası güzelleşecek' gibi bir takım savunmalara giriyorlar. Ama bu konuda kesinlikle kararlı olmak zorundayız. Burada yolun açılmasına izin verirsek, bunun arkası da gelecektir" dedi.

ARO Yönetim Kurulu Üyesi Nevin Şen ise 35 milyon turistin Türkiye'yi tercih etmesinin sebebinin yalnızca iyi hizmet, iyi fiyat, temiz deniz ve sıcak iklim olmadığını belirterek, "Ülkemizin sahip olduğu olağanüstü tabiat ve kültür varlıkları, her etkenden daha önemlidir. Bu değerlerimiz olmasa, bugün dünyada turist sayısında 6'ncı sırada olamazdık. Bu nedenle bu değerleri mutlaka korumamız gerekir. Aksi halde birkaç yıl sonra turizmin neden geriye gittiğini tartışıyor olacağız" diye konuştu

DOĞA OLDUĞU GİBİ KORUNSUN

Kısmen milli park ve arkeolojik sit sınırları içinde planlanan tatil köyü projesinin, kesinlikle iptal edilmesi gerektiğini vurgulayan Şen, aksi takdirde bu projenin, benzer alanlara başka tesislerin yapılmasının önünü açacağını savundu. Turizmin geleceği açısından bir tehdidin maden arama sahaları ve özellikle taş ocakları olduğunu kaydeden Nevin Şen, "Bu talan ve katliam bu hızda devam ederse, ekolojik denge birkaç yıla kalmaz geri dönüşü olmayacak şekilde zarar görecektir. Ayrıca EXPO 2016'ya hazırlık yapan dünya kenti olma yolundaki Antalya, bir taraftan çevreye duyarlı olacağını belirtirken, diğer taraftan çevre ve tarih tahribatlarına izin veriyor" diye konuştu.

PHASELİS'E DOKUNMA'

ARO Başkanı Hasan Uysal da mesleklerini bu tür alanlarda icra ettiklerini hatırlattı. Bu nedenle tarihi yerlere bakışlarının çok daha farklı olduğunu vurgulayan Uysal, "Bu tür yerlerle olan duygusal bağımız, çok daha güçlüdür. Rehberler olarak bu alanın korunması konusunda çok hassas davranıyoruz. Bizlerin ve çocuklarımızın geleceği için bu tür alanların yapılanmasına karşı olacağız. Bu projenin karşısında duvar gibi duracağız" dedi. Basın açıklamasının ardından 'Phaselis'e Dokunma' yazılı pankart açan rehberler, antik kenti gezdi.

(FOTOĞRAFLI)