ÖZGÖRKEY Şirketler Grubu’nun, İzmir’in en merkezi yerlerinden biri olan Çankaya Gaziosmanpaşa Bulvarı ve Necati Bey Bulvarı üzerindeki arazisine otel yapmak için yaptığı ve ocak ayında Konak Belediye Meclisi’nin onayladığı plan, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kararını bekliyor. İmar Komisyonu’nun raporuna göre en erken şubat ayı Meclis toplantısında oylanacak proje geçerse, Özgörkeyler’in 6 yıllık bekleyişi sona erecek.
Konak Belediye Meclisi, Özgörköy Şirketler Grubu’nun Hilton Oteli çaprazındaki, Saint Policarp Kilisesi yanındaki arazisine otel yapımına olanak sağlayan imar planını Ocak ayında yaptığı toplantıda oy çokluğuyla onayladı. Yıllarca atıl duran Özgörköyler’e ait 4 katlı metruk binanın çatısı, Eylül 2008 tarihinde yağışlar nedeniyle kısmen çöktükten sonra Konak Belediyesi kararıyla tehlike yaratması nedeniyle yıkıldı. Ardından, Konak Belediye Meclisi, arazi üzerine 26 katlı gökdelen yapımına olanak veren imar planı için onay verdi. İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu ise arazinin yanında yeralan tescilli tarihi Saint Policarp Kilisesi yönünden çekme mesafelerinin yetersiz olduğunu tespit etti. Projede değişiklik istendi. Kurul’un talepleri doğrultusunda değiştirilen planda toplam inşaat alanı 9 bin 372 metrekare, yükseklik 79.30 metre olarak belirlendi. Tescilli Saint Polycarp Kilisesi’nden 35 metre çekilerek kapalı mekanlar oluşturması, yapı yaklaşma sınırı ile imar hattı arasında tescilli kilise yapısının saçak kotu yüksekliğinde arkad yapılması koşulu getirildi. Ayrıca, zemin altı otopark alanında parsel yüzölçümünün tamamının kullanılması kabul edildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği’nin 3. kısmında yer alan Arazi ve Arsa Düzenleme İşleri ve Yapılarla İlgili Hükümler Bölümü Parsel Alanları Büyüklüğü bendinde yeralan “Parsel alanı yüksek yapı tarifine giren yerlerde 3 bin metrekareden az olamaz” hükmüne dayanarak planı reddetti.
Özgörkeyler ilk reddin ardından üç kat yeraltında, 8 kat zemin üstünde (30.80 metre) yeni imar planı önerisiyle başvuru yaptı. Kullanım alanı 9 bin 372 metrekare olarak aynı kaldı. Konak Belediye Meclisi Ak Parti’nin karşı oyuna karşın talebi yine kabul etti. Ancak, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi plan değişikliğini 24.80 olan çevrede emsal olacağı başta olmak üzere, İmar Planı Yönetmeliği’ndeki bazı maddelere dayanarak farklı gerekçelerle reddetti. Özgörköy Grubu, Büyükşehir Belediyesi’nde plan veto edilince çareyi Ankara’da gördü. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na 30.80 metre yükseklik talebini içeren plan değişikliği için başvuru yaptı. Bakanlık’ta plan tadilatı hakkında ilgili kuruluşların görüşlerini sordu. Büyükşehir Belediyesi daha önceki ret kararı nedeniyle yine olumsuz görüş verdi. İzmir 1 No’lu Kültür Varlıkların Koruma Kurulu ise talebe olumlu görüş bildirdi.
Bu aşamanın ardından İzmir’de Büyükşehir Belediyesi’nin İmar Plan Yönetmeliği yerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Planlı Alanlar Tip Yönetmeliği uygulanmaya başlandı. Bu yönetmelikte 30.80 yüksekliği engel bir madde bulunmadığı için Özgörköy’ler son imar planını yeniden Konak Belediyesi onayına gönderdi. Onaylanan plan Büyükşehir Belediye Meclisi’ne onaya gönderildi. Büyükşehir Belediye Meclisi ise İmar Komisyonu’na sevketti. Komisyon raporuna göre en erken şubat ayı toplantısında gündeme gelecek plan onaylanırsa otelin yapımının önü açılacak.
İZMİR () foto (arşiv=