CUMHURİYET Halk Parti’nin (CHP) büyükşehir olan Muğla’da tekrar adayg österdiği Belediye Başkanı Osman Gürün, seçim çalışmaları kapsamında iki günlüğüne geldiği Datça’da, Muğla’nın bir turizm master planına ihtiyacı olduğunu söyledi.
Datça’da, partisinin ilçe teşkilatını ile esnaf ve sivil toplum örgütlerini ziyaret edip, vatandaşların sorun ve isteklerini dinleyen Belediye Başkanı Osman Gürün, basın mensupları ile ise kahvaltıda biraraya geldi. Kahvaltıya, CHP İl Başkanı Mustafa Öztürk, tekrar aday gösterilen CHP’li Datça Belediye Başkanı Şener Tokcan, ve Datça İlçe Başkanı Mustafa Öztürk ile belediye meclis adayları da katıldı.
Muğla’nın 13 ilçesi arasında en son Datça’ya geldiğini belirten Gürün, “Yatağan ve Datça adaylarını en son belirleyen ilçelerdi. Bu nedenle aday adaylığı sürecinin sona ermesini ve adayımızın belli olmasını bekledim” dedi.
“BÜYÜKŞEHİR YASASI DATÇA İÇİN AVANTAJ OLACAK”
Datça’nın bozulmadan gelişebileceğini ifade eden Gürün, “Datça, diğer ilçelerimize göre baktığımızda birbirine çok yakın köyleri olan, onların mahalleye dönüşmesi ile merkez ile mahalle arasında çok fazla mesafenin olmadığı hizmetlerin ulaştırılabilmesi ve en önemlisi nitelikli hizmet verilebilmesi için çok daha avantajlı bir coğrafyaya sahip. Büyükşehir yasası bir anlamda Datça için avantaj olacaktır. Köy-kent entegrasyonunun en kolay olabileceği yerlerden birisi. Zaten her köy turizm alanında kendi özeliklerine göre yer alıyor” diye konuştu.
Datça’nın en önemli sorunlarından birinin ulaşım olduğuna inandığını belirten Gürün, “Bodrum-Datça arasındaki seferlerin daha hızlı hale getirilmesi gerekiyor. Marmaris-Datça Karayolu ulaşımından, Bodrum-Datça ulaşımının çok daha doğru ve konforlu olacağını düşünüyorum. Özelikle Bodrum-Milas Havaalanı da düşünüldüğünde, Datça çok daha kolay ulaşılabilir olacak” dedi.
Datça’da nazım imar planlar yapılırken, Özel çevre koruma bölgesinin gözönüne alınması gerektiğini vurgulayan Gürün, “Muğla’nın bir turizm master planına ihtiyacı var. Şimdiye kadar her belediye kendi bacaklarından asılmış. Ancak bundan böyle 13 ilçe birlikte bacaklarından asılacaklar. Muğla’nın turizmini nereye götüreceğiz? Nasıl bir turizm düşünüyoruz? Turizmi nasıl çeşitlendireceğiz? Datça bu turizmden neyi alacak? Bütün bunların geniş bir çalışmayla öncelikle veri tabanını oluşturduk. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği ile görüştük bize bir ön rapor sundular, daha geniş kapsamlı bir rapor bekliyoruz” dedi.
2025 Kalkınma Planı’nda, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın koymuş olduğu bir takım hedeflerin bulunduğunu hatırlatan Gürün şunları söyledi:
“Bunlar tekrar revize edilerek, değerlendirilecek. Bir bütünün parçaları halinde hareket etmemiz gerekiyor. Turizmde yer alan sektörlerin temsilcileri ile bir araya gelerek, Muğla’nın turizm master planını ortaya koymak zorundayız. Kırsaldaki değerlerimizi de turizmin içine koymak gerekiyor. Ayrıca kültür, spor, sağlık, yaşlı bakım turizmini de değerlendirmeliyiz. Muğla’ya kış turizmini mutlaka kazandırmalıyız. Kültürümüzün, yaşamımızın ayrı bir turizm değerinin olduğunu unutmadan; bunu, dejenere etmeden biz olarak sunmalıyız. Coca-Cola ve hamburger satarak, Türkiye’nin özgün bir turizm yapabileceği inancında değilim.”
Mehmet ÇİL / DATÇA, () Fotoğraflı