Lozan Mübadilleri Vakfı Ege Bölge Temsilciliği Mübadelinin 91. Yılın nedeniyle İzmir Cumhuriyet Meydanın’da “Savaşlarda ve göç yollarında yaşamının yitirenler anısına” denize karanfil attı,
Vakıf üyeleri Atatürk anıtın önünde buluşup, saygı duruşunda bulundu, istiklal marşını okudu. Mübadillerin doğdukları toprakları ziyaret etmek istediklerinde vize alırken sıkıntı çektiklerini dile getiren Vakıf üyeleri AB yöneticilerinden iki halk arasında örülen vize duvarının kaldırılmasını, ayrıca Yunanistan hükümetinden mübadillerin geride bıraktığı cami, kilise, tekke, manastır, türbe, şehitlik, mezarlık gibi günümüzde ayakta kalmış mekanların restore edilmesini istedi.
Lozan Mübadilleri Vakfı üyelerinden Hayati Alpaslan, bundan 91. yıl önce, 30 Ocak 1923 tarihin de Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti ile Yunan Hükümeti arasında, Türkiye’de yerleşik Rum, Ortodoks ile Yunanistan yerleşik Türk Müslümanların zorunlu göçünü örgören Mübadele Sözleşmesi imzalandığını belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak bizler de Yunanistan vatandaşı olan Rum Ortodoks mübadilleri gibi aile büyüklerimizin doğdukları toprakları vizesiz ziyaret etmek istiyoruz. Mübadenin üzerinden 91. yıl geçmiş olmasına karşın mübadillere, muhacirlere yönelik “derenin öte yanından gelenler' diye hitap edenler. Siz bu ülkenin sahipleri değilsiniz, Ötekileştirme, dışlama, ırkçı ve şöven kafalarda hala devam etmektedir. Üstelik bu sözler TMMB çatısı altında söylenebilmektedir. Nefret şuçları kapsamına girdiğini düşündüğümüz bu söz ve davranışları şiddetle kınıyoruz” dedi. Alpaslan bu topraklarda yaşayan halkların geçmişinde de yüzlerce yıllık birlikte yaşam deneyimi olduğunu öne sürerek, “Bizler; mübadil çocukları ve torunları olarak mübadelenin 91. Yıl dönümünde Balkanlar’da, Ege Adaları’nda, Orta Doğu’da ve yaşadığımız coğrafyada çatışma yerine barış, farklı olanı sürgün yerine birlikte yaşama ortamının oluşturulabileceğine yürekten inanıyoruz” dedi.
Mustafa OĞUZ İZMİR ()
FOTO