Minyatür Sanatçısı Arya Kamalı, 30 yıllık çalışmalarını Konak Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür ve Sanat Merkezi’nde izleyiciyle buluşturdu.
İzmir’e olan sevgisini tuvale yansıtan sanatçının minyatür eserleri büyük beğeni topladı. “Melekler Şehri İzmir’ adını taşıyan sergi, İzleyicileri adeta İzmir turuna çıkardı. Saat Kulesinden Konak Meydanına, Kordondan Kemeraltı’na Efeler eşliğinde gezintiye çıkılmış hissi veren sergi aynı zamanda İzmir yangınını, kentin eski manzaralarını yansıtan minyatürleriyle de geçmişten geleceğe yolculuk yaşattı.
İran kökenli Arya Kamalı, kendi ekolünü yarattığı ve minyatür sanatına alışılmışın dışında bir yorum getirdiğini ifade ederek, “Üniversiteyi İzmir’de, gıda mühendisliği bölümünde okudum. Ama işim hep minyatür oldu. Minyatür, bir dildir, bir anlatım şeklidir. Minyatürle sadece geçmişi değil bugünü ve yarını da anlatırsınız” dedi. Çok sık sergi açmak yerine az ve özel sergiler gerçekleştirmeyi tercih eden minyatür sanatçısı, çalışmalarının çoğunda İzmir’i anlattığını belirtti “İzmir çok güzel bir şehir ama ben hepimizin bu şehre ayıp ettiğini düşünüyorum. Ona özen göstermeyerek, kirleterek, korumayarak, hak ettiği değeri vermeyerek ayıp ediyoruz. Ben hep bu şehirde melekler yaşamalı diye düşündüm çünkü İzmir meleklerin yaşayabileceği güzellikte bir şehir. Biraz da bunu anlatmak, İzmir’e daha çok dikkat edilmesi, özen gösterilmesi gerektiğini anlatmak istiyorum” dedi.
Minyatürlerle İzmir yolculuğu yaşamak ve sanatçının farklı çalışmalarını görmek isteyenler için “Melekler Şehri İzmir’ sergisi 14 Şubat tarihine kadar Konak Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür ve Sanat Merkezi’nde açık olacak.
İZMİR ()
foto