İZMİR’in Torbalı İlçesi’nde yaşayan Emel Sümenli ile Zafer Sümenli çiftinin erken doğan ve ağır enfeksiyon geçiren bebekleri Çınar, sağlığına kavuştu.
Torbalı’nın Ayrancılar Mahallesi’nde oturan ve 12 senedir kronik böbrek yetmezliği nedeniyle takip edilen, Türkiye’de evde diyaliz programının ilk uygulayıcılarından olan 40 yaşındaki Emel Sümenli hamile kaldı. Doktorların hayati risk yaratacağı uyarılarına rağmen hemsini göze alarak bebeğini doğurmaya karar verdi. Ancak oğlu Çınar, gebeleğinin 35’inci haftasında erken doğumla, 2 kilo ağırlığında dünyaya geldi. Doğumun gerçekleştiği hastanede yenidoğan yoğun bakım ünitesi’nde yer bulunamadığından, Torbalı’daki Özel Medifema Hastanesi’ne sevk edildi. Sepsis denilen ağır bir enfeksiyon geçiriği belirlenen Çınar bebek tedaviye alındı. Emel-Zafer Sümenli çifti, 20 gün süren tedavinin ardından minik oğullarını kucaklarına alabildi.
Bebeğin erken doğmasına ilave olarak, erken membran rüptüründen kaynaklanan ağır sepsis tedavisini ekibiyle birlikte başarıyla gerçekleştiren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Görkem Astarcıoğlu, “Çınar Sümenli’yi ailesine teslim etmekten dolayı çok mutluyuz. Hastamızın annesi kronik böbrek yetmezliğine rağmen gebe kalmış ve bebeğini 35’inci haftaya kadar taşıyabilmiş olmasından dolayı çok özel bir hastaydı. Bu çok özel hastanın bebeği bizim için de özel oldu. Ağır durumuna rağmen iyileşerek annesine teslim edildi” diye konuştu.
Minik Çınar’a uygulanan tedavi hakkında da bilgiler veren Uzm. Dr. Görkem Astarcıoğlu, “Hastaya enfeksiyon tedavisi ve antibiyotik tedavisi uyguladık. Solunum yetmezliği çektiği için solunum cihazına bağlandı. Diğer bebekler açısından risk oluşturmaması için izole odasında izlendi. Onun dışında kan üniteleriyle desteklemek durumunda kaldık. Yoğun bakım şartlarında alabileceği bütün desteği aldı. Hastamızı sağlıklı bir şekilde taburcu ettik ve evine gönderdik. Şu anda da gayet sağlıklı” dedi.
Mutluluklarını dile getirmekte zorlandıklarını belirten Emel Sümenli ve Zafer Sümenli, Özel Medifema Hastanesi’ndeki tüm sağlık personelinin ilgili ve şefkatli davranışları sayesinde zor günleri daha kolay geride bıraktıklarını söyledi. Kronik böbrek yetmezliği nedeniyle gebeliği boyunca haftada 5 gün, günde 7 saat, kendi diyalizini evde kendisi gerçekleştirdiğini anlatan anne Emel Sümenli, “Bölgede bu imkanlara sahip bir hastane bulunması büyük bir şans. Hayatımın geri kalanında bebeğinin sağlıklı bir yaşam sürmesi için mücadele edeceğim” diye konuştu.
FOTOĞRAF