MANAVGAT Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) bünyesinde Kredi Kayıt Bürosu (KKB) açıldı.

MATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Boztaş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile yapılan protokolle oda bünyesinde KKB'nin kurulduğunu belirtti. Sistemde şirketlerin çek-senet sicillerini görebileceklerini hatta bu bilgileri üçüncü kişilerle paylaşabileceklerini kaydeden Boztaş, ticarette vadeli alım-satımlarda çeklerin önemli bir yer tuttuğunu vurguladı. Boztaş, KKB'nin kurulmasının ardından her esnafın çeklerin riskini öğrenebileceğini ve sisli bir ortamda ticaret yapmaktan kurtulacağını aktardı.

MATSO bünyesinde kurulan KKB'ye, tüzel kişilerin ücretsiz kayıt yaptırabileceğini anlatan Boztaş, "Şirketler ilk önce web KKB'nin web sayfasına girerek başvuru formunu dolduracak. Kayıt işleminin onaylanmasının ardından firma yetkilisine kullanıcı kodu ve şifresi verilecek. Böylelikle firmalar sistem yararlanabilecek" dedi.

ŞİRKETLER HER TÜRLÜ RİSKİ GÖRECEK

'E-rapor sistemi' ile üyelerinin kendilerine veya şirketlerine ait çek ve risk raporlarına erişim sağlayabileceğini vurgulayan Boztaş, "Üyelerimiz üçüncü kişilerin raporlarını görüntüleyebilecek. Bu raporlara kısa mesaj servisi ile de ulaşım sağlanabilecek. Çek raporlarının içeriğinde, çek hesabı, bankalar, çek adedi, ödenen çek adedi ve tutarı, ödenmemiş çek adedi ve tutarı, yazılan ilk çekin tarihi gibi bilgilere erişim olacak. Risk raporunda ise ilk kredi kullanım tarihi, son kredi kullanım tarihi, ödenmesi geciken kredi adedi ve tutarı, takipteki krediler gibi bilgilere ulaşılabilecek" diye konuştu. (FOTOĞRAFLI)