MUĞLA’nın Marmaris ilçesinde turizmi çeşitlendirmek ve sezonu uzatmayı amaçlayan Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA), ’Marmaris Bisiklet Rotaları’ projesini tanıttı.
Marmaris Belediyesi, Marmaris Turizm Birliği, Enerji ve Çevre Koruma Derneği (ENVERÇEVKO), Marmaris Belediyesi Gençlik Spor Kulübü, TÜRSAB Marmaris Yürütme Kurulu ile Güney Ege Turistik Otelciler Birliği’nin işbirliğinde hayata geçirilen ve GEKA’nın desteklediği ’Marmaris Bisiklet Rotaları’ projesinin tanıtım toplantısı yapıldı. Proje Koordinatörü, Marmaris Belediyesi Meclis Üyesi ve Marmaris Belediyespor Başkanı İsmet Kamil Öner, Gökçe'den Serçe Limanı'na kadar uzanacak 600 kilometrelik bisiklet rotasının turizme katkı koyacağını dile getirdi. Öner, bölgeye gelen bisikletçilerin, köy ve mahallelerden geçeceğini söyleyerek doğal, kültürel ve tarihi zenginlikleri daha yakından görme fırsatı bulacağını kaydetti. Bisikletlilerin gezdikleri bölgelerde alışveriş yaparak konaklayacaklarını söyleyen Öner, bölgede yaşayanlara da katkı sağlanacağının altını çizdi.
HEDEF EUROVELO
En önemli hedeflerinin Avrupa Bisiklet Rotaları Ağı'na (EuroVelo) Marmaris'i dahil etmek olduğunu da belirten Öner, “EuroVelo’nun yetkilileri Rodos-Marmaris rotasını ağa dahil etmek istiyor. Bu düşünceyle gelerek, incelemeler yaptılar. Ağ başvuruları 3 yılda bir yapılıyor. 2016'da EuroVelo ağına dahil olmak için başvuru yapacağız. O tarihe kadar mevcut projemiz tamamlanmış olacağı için başvurumuzun kabul edileceğine inanıyoruz” diye konuştu. Proje kapsamında devreye girecek internet sayfası üzerinden dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca bisikletçiye ulaşabileceklerini, onların da bölgeyi gelmeden inceleme şansı bulacağına dikkat çeken Öner, bölgede yaşayanları “Dikkat bisiklet çıkabilir” diye uyardı.
AKILLI TELEFON UYGULAMASI
Öner, işaretlemeler ve kataloglar üzerine yerleştirilecek olan QR koduyla (karekod) bisikletçilerin rota üzerinde nerede olduklarını, nereye ne kadar zamanda kaç kilometre sonra ulaşacaklarını akıllı telefonları ile bulabileceklerini belirtti. Öner “Bu uygulama ile kurulacak olan web sitesinden gerekli bilgiler bisikletçilerin akıllı telefonlarına aktarılacak. Bisikletçiler saniyeler içerisinde kendilerine gerekli olan tüm rota bilgilerine kolaylıkla ulaşabilecek” dedi.
BİSİKLET AĞI ÖRÜLECEK
Proje Koordinatörü İsmet Kamil Öner, 300 direk üzerine, 800 yönlendirme ve 250 ’bisiklet çıkabilir’ yazılı levha yerleştirileceğini söyleyerek 250 bisiklet park yeri, 20 bilgilendirme panosu oluşturulacağını vurguladı. Marmaris Bisiklet Rotaları’na özel internet sayfası açılacağını bildiren Öner, Marmaris’teki bisiklet turizmi ve rotaları hakkında rehber, broşür ve harita gibi tanıtım materyalleri hazırlanacağını kaydetti.
Marmaris Bisiklet Derneği Başkanı Tolga Gök ise dernek olarak bisiklet camiasına, projenin tanıtımını yapmaya başladıklarını kaydetti. Gök, projenin ev pansiyonculuğunu da geliştireceğini savunarak, bölge halkının konuya vakıf olması gerektiğini söyledi.
Doğuş Esat BERME / MARMARİS, () Fotoğraflı