EGE Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı, “İzmir Kuşcenneti’nin içinde bulunduğu Güney Gediz Deltası Degaj mevkisinde ve Kozluca çiftliğindeki İşlek Sırtında yapılaşma çalışmaları var” iddiasında bulundu.
Türkiye’de gözlenen 469 kuş türünden 285 kuş türünün yaşadığı ve 117 türün kuluçkaya yattığı Gediz Deltasının güneyinde Degaj mevkisindeki arazinin tel örgüyle çevrilmeye başladığına belirten Prof. Dr. Sıkı, bunun inşaat hazırlığı olduğunu savundu. Sıkı, “Söz konusu sulak alan bölgesinde 2008 yılında beton direklerin dikilmesine başlanmış ve 2012 yılında da alanın bir bölümü gözeli tel ile çevrilmiştir. İmar çalışmalarının başlandığı Degaj mevkisi; İzmir Kuşcenneti I. Derece Doğal Sit Alanı (1999), Ramsar alanı (1998) ve Ramsar Sözleşmesi kapsamında oluşturulan Ulusal Sulak alanların korunması yönetmeliği ile Mutlak Koruma Alanı olarak ilan edilmiştir” diye konuştu.
Yetkilileri görev çağıran Prof. Dr. Sıkı şunları söyledi,
“İzmir Kuşcenneti Sulak alanlarının geleceğini tehdit etmekte olup alanın imara açılması yönünde kamuoyunda baskı yaratmaya yönelik girişimlerdir. Kaçak yapılaşma girişimlerinin başlatıldığı yer 2003 yılında 4 milyon 100 bin TL bedelle adı gizli tutulan kişi/kişilerce satın alınmıştır. Bu kaçak yapılaşma çalışmalarının 1062 nolu parsel sahibi arsa sahibi kişi ya da kişiler tarafından başlatıldığı düşünülmektedir. Diğer taraftan 1998 yılı itibari ile II. Derece Doğal Sit Alanı olan Seyrek Belediyesi mücavir alanında, Kozluca çiftliği mevkisindeki İşlek Sırtı adı ile anılan tepede parselasyon çalışmaları yapılmış olup bu çalışmalar nedeni ile fiziki müdahalede bulunan kişi veya kişilere Karşıyaka Ağır Ceza Mahkemesinde 2000/170 dosya numarası ile dava açılmıştır. Daha sonra imar çalışmaların yapıldığı ve bu kapsamda beton elektrik direklerin dikildiği tepe 1999 yılında I. Derece Doğal Sit Alanı ilan edilmiş olup Karşıyaka Ağır Ceza Mahkemesinin aldığı karara rağmen adı geçen yerde elektrik direkleri hala dikili durmaktadır. I. Derece Doğal Sit Alanı içinde yapılan bu fiziki müdahalelerin ortadan kaldırılarak alanın eski doğal durumuna getirilmesini ilgililerden ve yetkililerden bekliyorum. Yapılan çalışmalar I. Derece Doğal Sit Alanında fiziki müdahale niteliğinde olup Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa göre suç teşkil etmektedir. Kuşcennetinin sahip olduğu haklarının korunması ve söz konusu yapılaşma müdahalelerini engellemek için ilgili ve yetkili Cumhuriyet Baş Savcılarını göreve davet ediyorum.”
İZMİR ()
foto