KÜÇÜKBAY Yağ San. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Küçükbay, son yıllarda zeytinyağında yaşanan gelişmelerin çok olumlu olduğunu, ancak ülke genelindeki tüketimin daha fazla desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Küçükbay Yağ San. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Küçükbay, Orkide markası ile zeytinyağı alanında yurt içi ve yurt dışı satışlarında büyük başarı sağladıklarını, ülke olarak kalıcı başarılar elde etmek için zeytinyağı üretiminin ve ihracatının yanında iç tüketimin de desteklenmesi gerektiğini kaydetti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın sağladığı desteklerle zeytin dikiminin çok hızlı bir biçimde arttığını, 6 yıl öncesine kadar 90 milyon zeytin ağacı olan Türkiye’nin, ağaç varlığını 160 milyonun üzerine çıkardığını sözlerine ekleyen Küçükbay, “Zeytin ve zeytinyağı üretiminin artması için gösterilen çabalar sonuç verdi. Zeytinde “var yılı” “yok yılı” dönemi kapanıyor. Zeytinyağı üretimi yüzde 49 oranında arttı. Bu artış trendi önümüzdeki yıllarda katlanarak devam edecek” diye konuştu.
Türkiye’nin zeytinyağı tüketiminde diğer üretici ülkelere göre çok gerilerde olduğunun altını çizen Küçükbay, “Kişi başına tüketim yıllık 1.5 litre civarında. Tüketimin en az 5 litreye çıkarılması gerekiyor. Nüfusu 76 milyonu aşan Türkiye’nin kendisi tüketim için en önemli pazar. Ege, Marmara ve Akdeniz Bölgesi’nin bir bölümü ile zeytinyağı üretiminin yapıldığı Gaziantep Nizip, Antakya, Mersin ve Adana’nın bir bölümü dışında zeytinyağı tüketimi ya hiç yok ya da çok yetersiz. Bu bölgelerde zeytinyağı tüketiminin artırılması gerekli. Biz bu konuya ağırlık vererek yaptığımız çalışmaların meyvesini topluyoruz. Orkide diğer bitkisel yağlarda olduğu gibi zeytinyağında da yurt içi ve yurt dışında oldukça etkin konumda. Ege ve Körfez Bölgesi’nden elde edilen en yüksek kalitedeki Orkide markalı zeytinyağlarımız iç ve dış pazarda büyük beğeni kazanıyor” dedi.
İhracatın yapısında da ciddi bir değişim yaşandığını belirten Ahmet Küçükbay, “Geçmiş yıllarda zeytinyağının önemli bir bölümünü dökme olarak ihraç ederdik. İtalyan ve İspanyol firmalar dökme olarak aldıkları yağı ambalaja koyar ve kendi markaları ile ihraç eder veya kendi iç piyasalarında tüketiciye sunardı. Son yıllarda yapılan çalışmalarla bu yapıyı değiştirmeyi; İspanya ve İtalya’nın tedarikçisi bir ülke olmak yerine kendi markalarımızla tüm dünyada varlık göstermeyi başardık. Orkide Yağ olarak biz de dökme yağ yanında ambalajlı ve markalı ihracatlarımızda çok önemli başarılar kaydediyoruz” diye konuştu.
FOTOĞRAF