KAYSERİ Ticaret Odası, Ticaret İl Müdürlüğü ve Tüko-Bir Kayseri Şubesi ile birlikte düzenlenen 'Tüketici Kanunu’ndaki Değişiklikler ve Üreticilerin-Satıcıların Sorumlulukları', paneli Rifat Hisarcıklıoğlu Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.
Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Başkan Yardımcısı Celal Hasnalçacı’nın yanı sıra Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdür Yardımcısı Avni Dilber, Kayseri Ticaret İl Müdürü Alaaddin Fırat, Tüketici Örgütleri Federasyonu Genel Başkanı Fuat Engin, Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı Başkanı Beyhan Aslan, TÜKO-BİR Genel Başkanı Prof. Dr. Hamil Nazik ve Tüketici Hakları Merkezi Genel Başkanı Sebahattin Doğan’ın panelist olarak katıldı. Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, her insan tüketici olduğunu vurguladığı konuşmasında, şunları söyledi:
"Doğduğumuz andan itibaren, ihtiyaçlarımızı karşılamak adına tüketmeye başlıyor ve dış dünya ile iletişime geçiyoruz. Kurduğumuz iletişim ile kendimizce karşılayamayacağımız ve ihtiyaç duyduğumuz her şeyi başka insanlardan kuruluşlardan ve kurumlardan temin etmeye çalışıyoruz. Tüketimin karşılanması sürecinde yaşanan sorunlar zaman içerisinde gelenek adet ve örfün ötesine taşınmış ve kanunları gündeme getirmiştir. Süreç içinde yasalarda yer alan tüketici hakları, 28 Kasım 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6052 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile son noktasına ulaşmıştır. Kanun, yayım tarihinden itibaren altı ay sonra yani yaklaşık 2 ay kadar sonra yürürlüğe girecektir. Eski kanuna göre birçok alanda daha detaylı yeni düzenlemeler ve yaptırımlar öngörmektedir. Taraflar arasında sözleşmenin kurulması öncesinde ve kurulması sırasında tüketicinin bilgilendirilmesi yükümlülüğünün düzenlenmesi esası getirilmiştir. ‘Tüketici’ tanımı yeniden ele alınmış ve ‘Ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişi’ olarak belirtilmiştir. Tüketici işleminin kapsamı genişletilmiştir. Tüketicinin hak arama özgürlüğü de eski kanuna göre daha farklı düzenlenmiştir. Tüketici Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemeleri ile ilgili bir takım düzenlemeler yapılmış, tek tek tüketicilerin genelde açamayacağı davaları tüketici örgütlerinin açması öngörülmüştür. Kanun’daki önemli düzenlemelerden birisi; bir dizi sözleşmenin kurulmasında sorun, tüketicinin bunları gerek işlemin cazibesi, gerekse pazarlama tekniklerinin özellikleri nedeniyle çok fazla düşünmeden imzalamasıdır. Bu hallerde genelde tüketicinin sözleşmeyi kurduğuna pişman olması ile karşılaşılmaktadır. Bu nedenle tüketici lehine bir cayma hakkı düzenlenmiş ve 14 günlük süre tanınmıştır. Bu tür başlıkları çoğaltmak mümkündür. 6052 sayılı Kanun yürürlüğe girmesiyle birlikte; bu konuda Türk Hukuku için bir ilk olan ve tüketici haklarını korumak anlamında bir düzenleme içeren ilk özel kanun olma özelliğini taşıyan, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun tarihe karışacaktır."
Hiçyılmaz, Kayseri Ticaret Odası olarak, tüketici haklarının korunması noktasında özenli çalışmalarda bulunduklarını da belirterek, şöyle devam etti: 
"Yaklaşık 10 yıldır, Tüketiciyi Koruma ve Dayanışma Birliği Derneği Kayseri Şubesi, Kayseri Ticaret Odası içerisinde faaliyet göstermektedir. Bu sayede tüketicilerin haklarının korunması ile bilgi ve belge konusunda destek verilmesi başlıklarında Kayseri’ye hizmet veriyoruz. 2001, 2002, 2003, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 ve 2011 yıllarında olmak üzere toplam 9 kez eski adı ile Sanayi Ticaret Bakanlığı, şimdiki adıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ödülünü ‘4077 sayılı kanunu en iyi uygulayan kurum’ dalında kazanmış durumdayız. 2013 yılı faaliyetlerimize ilişkin de yine aynı ödüle talip olduk. Bakanlığımızın bu ödülü yine bize layık göreceğinden de kuşkumuz bulunmamaktadır."

(OE/SS) (FOTOĞRAFLI)