KORKUTELİ'nde, 'Sürü Yönetimi Elemanı Benim' projesi kapsamında 'sürü yönetimi-çobanlık' kursu açıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Türkiye İş Kurumu (İŞ-KUR), Ziraat Odası Başkanlığı, Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Sevim-Cevat Soyiç Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü iş birliğiyle 'sürü yönetimi' kursu açıldı. 16-40 yaş arası çobanlara yönelik düzenlenecek kurs, 20 gün sürecek. Günde 5 saat olmak üzere toplam 100 saat kurs görecek olan çobanlara, koyun ve keçi barınağı kurabilme, koyun ve keçi ırkını seçebilme, küçükbaş hayvanları besleme ve bakımını yapabilme, bulaşıcı hastalıklara karşı koruyabilme konularında eğitim verilecek.

SERTİFİKA VERİLECEK

Kalifiye çoban ihtiyacını gidermek için düzenlenecek kurs sonunda katılımcılara 'sürü yönetimi elemanı sertifikası' verilecek. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Özlem Çağırıcı, “Profesyonel sürü yöneticisi, halk arasında çobanlık mesleğini profesyonel hale getirmiş oluyoruz. İlçemiz tarım ve hayvancılık ağırlıklı bir ilçe. Açılan kursla daha teknik daha profesyonel sürü yönetimi elemanı yetiştirmiş olacağız. Artık bu işin, sürü yönetiminin dededen kalma usullerle değil, çok bilinçli bir şekilde yapılması gerçeği ortaya çıkıyor" dedi.

TEORİK VE PRATİK EĞİTİM

Eğitimlerin İŞ-KUR aracılığıyla teorik ve uygulamalı verileceğini anlatan Çağırıcı, "Teorik eğitimler veteriner hekimler ve ziraat mühendislerince verilecek. Öncelikle eğitim alacak çobanlar belirlenecek. İŞKUR, bu insanlarımıza günlük yevmiyelerini verecek, yol paraları karşılanacak ve sigortalarını yapacak. Amaç, Milli Eğitim Bakanlığı'nın modüler sistemine göre 40 saat teorik, 60 saat pratik eğitim vermek. Hayvanın bakım, besleme, süt verimi, gebelik kontrolü, tohumlama, merada otlatma, yemleme gibi hayvancılıkla ilgili her şey anlatılacak" diye konuştu.

ebelik kontrolü, tohumlama, merada otlatma, yemleme gibi hayvancılıkla ilgili her şey anlatılacak" diye konuştu. (FOTOĞRAFLI)