İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, küresel ısınma konusunda doğanın yaptığı uyarıları acilen dikkate almak gerektiğini söyledi. Suları barajda, göletlerde tutmak, ağaçlandırmayı hızlandırmak, pek çok konuda geri kazanımı sağlamak gerektiğini belirten Kocaoğlu, İzmir’de denizin yükselmesiyle ilgili ortaya çıkan sorunlara karşı nereye kadar tedbir alacaklarının meçhul olduğunu, bu konuda uzmanlar, bilim adamlarının çözümlerini uygulayacaklarını söyledi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği “İklim Değişikliğini Kıyı kentlerine etkileri” konulu Uluslar arası Su Kongresi Kültürpark İzmir Sanat salonunda gerçekleşti. Açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, küresel ısınmanın bir olgu olduğunu belirterek “Doğanın bize yaptığı uyarıları acilen dikkate almamız gerekiyor. Aklı ve bilimi, yeni gelişmeleri, araştırmaları dikkate alarak bunu yapacağız. Küresel ısınma konusunda sürdürebilirlikten öte mutlaka iyileştirme, düzeltme, geriye çevirme, geri kazanma öne çıkıyor. Çünkü maalesef tüm dünya doğayı suyu havayı alabildiğine vahşi şekilde kullandık. Bunun zararlarını görmeye başladık. Bugün ise dünyanın önemli bir gündemi haline geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak üç tarafı dağlarla çevrili denize açılan çanak bir kentiz. İzmir çukurundayız. Mavişehir, Mersinli son durak gibi her yağmurda su baskınları olan insanların evinden çıkamadığı bölgelere koyduğumuz pompalarla suyu deniz seviyesi üzerinden tahliye etme yöntemini gerçekleştirdik. İki yerde de problemi çözdük. Ancak İzmir’de sorun karadaki suyu denize olası medcezir kotu üzerinden aktarmakla çözülecek problem değil. Kentteki 16 derenin kenarlarının yükseltilmesi var. Denizin yükselmesine nereye kadar tedbir alabiliriz bizim için de meçhul. Ama çalışmalı, uğraşmalıyız. Siz bilim insanları ne diyorlarsa yapmamız gerekiyor. Bu sempozyumdan çıkacak sonuçlara bu nedenle önem veriyoruz” dedi.
Kocaoğlu, küresel ısınmayla mücadeleyi suları barajlar göletlerde mümkün olduğu kadar karada tutarak, ağaçlandırmayı hızlandırarak, pek çok konuda geri kazanımı sağlamaya çalışarak sürdürmek gerektiğini söyledi. İzmir Körfezi’nin giderek sığlaşmasını önlemek için çalışma yaptıklarını Sirkülasyon kanalı, dere ağızlarının ve Liman yolunun derinleştirilmesiyle körfezin yaşamanı sürdürmesini sağlayacağız. Araç gereç ekipmanlar hazır Ragıp Paşa dalyanı duvarları yıkılması, derinleştirilmesi çalışmaları yapıyoruz. Dere ağızlarını derinleştirilmesi çalışmaların yapıyoruz. Esas projeyle, canlıların körfezde korunmasını hem de suyun oksijenini arttırılması, yüzülebilir körfez hedefine ulaşmak istiyoruz” dedi.
Prof. Dr. Şükrü Turan Beşiktepe moderatörlüğünde gerçekleşen sempozyumun ilk oturumunda iklim değişikliği senaryoları ele alındı. İTÜ Öğretim üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “İklim Risk yönetimi”, Atina Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Sarantis Sofianos “İklim değişikliğinin Akdeniz üzerine etkileri”, Venedik Üniversitesi öğretim üyesi Dr. “Jacopo Chıggıata “Değişin İklim ile Venedik’te yaşanan ani su baskınları” konusunda açıklamalar yaptı.
İZMİR ()
foto