İZMİR Büyükşehir Belediye Başkan Aziz Kocaoğlu, AK Parti adayı Binali Yıldırım’ın “Bize yüzde 50 yeter” sözüne cevap verdi. Kocaoğlu, “Yüzde 50.1 herkese yetiyor. Matematiği olan, bunu aldığı zaman kazanacağını bilir. İpotek koymuyoruz. Milletimiz neylerse güzel eyler. “Eve git’ derlerse eve gideceğiz. ’Belediyeye git’ derlerse belediyeye gideceğiz” dedi.
CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Deniz Ticaret Odası Başkanı Yusuf Öztürk, Meclis Başkanı Geza Dologh ve yönetim kurulu üyelerini ziyaret etti. Kocaoğlu, daha önce telefonla aradığı Öztürk’e Liman Operasyonu kapsamında kısa süreli gözaltına alınmasında dolayı bir kez daha “Geçmiş olsun. Herkesin başına geliyor” dedi. Kocaoğlu, İzmir denizciliğinin gelişmesi için Körfez’in temizlenmesi, doğru yerlere yat limanları yapılması, Alsancak Liman yolunun derinleştirilmesi, kapasitesinin 2-3 misli arttırılması gibi projeleri olduğunu söyledi. İzmir Alsancak Limanı’nın konteyner ve yük limanı olarak kentin geleceği ve çıkarı için çok önemli olduğunu belirten Kocaoğlu, Körfez’de yapılması öngörülen yat limanları konusunda da DLH ile mutabık kaldıklarını söyledi.
İLK YENİ YOLCU GEMİSİ HAFTAYA İZMİR’DE
Kocaoğlu, İzmirlilere müjde vererek, önümüzdeki hafta çarşamba veya perşembe günü, ilk karbon kompozit yolcu gemisinin İzmir Körfezi’ne geleceğini açıkladı. Kocaoğlu, daha hızlı olan, orta ve dış körfezde taşıma yapması planlanan 32 natlık yolcu gemilerinden en az birinin de yaz sezonuna yetişmesini öngördüklerini, yetişirse yazın iç körfez dışına da yolcu taşıyabileceklerini belirtti.
DTO İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk de İzmir’in ilklerin şehri olduğunu, kompozit yolcu teknesinin de bunun bir kanıtı olduğunu söyledi. Yeni filoyla yolcu sayısını 12 milyondan 26-27 milyona çıkacağını belirten Öztürk, denizle yeniden barışmasının yaşanacağını dile getirdi. Öztürk, iç körfeze yapılacak marinaların tartışılabilineceğini, ancak insanları denizle çabuk ve güvenli buluşturacak tekne parkların mutlaka yapılması gerektiğini dile getirdi.
Kocaoğlu, kıyı tasarımında tekne parklar da bulunduğunu, ancak öncelikle bunun iznini almak için müracat ettiklerini belirtti. Kocaoğlu, “Kordon’daki tekne parka teknesini park ederek yemeğini yiyebilecek, sonra yoluna devam edebilecekler. Biz karada, yetkimiz dahilindeki imalatlara başladık. Zaman içinde deniz içindeki imalatlara izin aldıkça başlayağız. Mavişehir İskelesi için de izin gerekli” dedi.
“YÜZDE 50.1 OY YETİYOR”
Kocaoğlu, ziyarette basın mensuplarının AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’ın yaptığı bazı açıklamalarla ilgili sorularına da yanıt verdi. Hiçbir adayla polemiğe girmek istemediğini belirten Kocaoğlu, Yıldırım’ın “Bize yüzde 50 yeter” sözlerini hatırlatan ve “Yüzde 50 alabilir mi sizce?” diye soran basın mensubuna, “Sandıklar daha önce açılmıyor. 30 Mart akşamı açılacak. Açıldığı zaman herkesin yüzde 10, 20, 50 mi aldığı ortaya çıkacak. Yüzde 50.1 herkese yetiyor zaten, Matematiğıi olan her adam yüzde 50’nin üzerinde aldığı zaman kazanacağını biliyor. Biz iopetek koymuyoruz. Dört milyon hemşehrimizin 3 milyon 150 bini seçmen olarak oy kullanacak. Milletimiz neylerse güzel eyler. Aday oluyoruz ve kederimizi millete teslim ediyoruz. Ne derlerse o! ’Eve git’ derlerse eve gideceğiz. ’Belediye’ye git’ derlerse Belediye’ye gideceğiz. Hayırlısı olsun” dedi.
KARAYOLLARI FOÇA’DA 1.5 YILDIR GEÇİŞ İZNİ VERMİYOR
Başkan Aziz Kocaoğlu, Yıdırım’ın Yeni Foça’da henüz kanalizasyon sistemi olmamasına yaptığı eleştiriye karşılık, “Evet. Ben her konuşmamda bir tek Yeni Foça’nın kaldığını zaten söylüyorum. Eski Foça’da vidanjörle çekilen yerler var. Kazı başkanı arkeolojik sit nedeniyle kazıya izin vermiyor. Yeni Foça sahilde arıtma ve kanalizasyonun yapılmadığı tek yer. Çünkü arıtma yeri kamulaştırması uzun sürdü. Pek çok yer birince derece doğal sit. Biz arıtma projesi ihalesine çıkmadan kanalizasyon ihalesi yapmıyoruz. Çünkü, arıtamayacağım, arıtmasını projelendirmediğim halde yerin altındaki bir atığı, örnekse Yeni Foça’da insaların denize girdiği sahile bırakmam doğru olur mu? Yer sorunu bitti. İhaleye çıkıyoruz. Sayın Bakan da çok iyi biliyor ki, kendisine defalarca söyledik, Karayolları Yeni Foça’da yaptığı yolun kenarında bize geçiş izni vermedi. Bir buçuk yıldır izin bekliyoruz. Hem bunu bekletip sonra da böyle açıklama! Yeni Foça’da kanalizasyon ve arıtmanın henüz yapılmadığı bir realitedir. Ben bir tek Yeni Foça kaldı diye defalarca söyledim. Özdere, Urla, Seferihisar, Gümlüdür, Ürkmez, Torbalı, Ayrancılar- Yazıbaşı, Kemalpaşa, Menemen, Aliağa, Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Torbalı’da, Tekeli’de arıtma var mıydı? Çok şükür hepsi haloldu. Yeni Foça nazarlık! İhalesine çıkıyoruz. Altyapı konusunda, kanalizasyon su, arıtma konusunda Türkiye’de açık ara bir numarayız. Yeni bağlanacak 9 ilçeyle birlikte Türkiye nüfusunun yüzde 4.8’i İzmir’de yaşıyor. Türkiye’de tüm biyolojik arıtmaların yüzde 25’i İzmir’de” dedi.
“TRAMVAY BÖLMEYECEK; TRAFİK RAHATLAYCAK”
Yıldırım’ın yeni metro hatlarının projesinin olmadığı ve tramvayın kenti ikiye böleceği yönündeki sözlerine karşılık Başkan Kocaoğlu, “Elimizde iki hattın projesi vardı. Narlıdere’nin projesi vardı. Bir de Halkapınar’ın projesi vardı. Biz iki tünel şeklinde yapmıştık. Vazgeçildi. TCDD’ye verildi. Onlar hızlı trene bizim metroyu ilave edecekler. İtirazımız yok, yeter ki rahatlıkla metro seferlerini yapalım, yolcu taşıyalım. Tramvay konusnda İzmirlilerle konştuk. Kenti böleceğine inanmıyoruz. Proje bittiğinde yürüyen bantlar, merdevinsiz sanat eseri köprülerle kent bölünmeyecek. Raylı sisteme geçiş hızlanacak. Kentin havası kirletilmeyecek. Dışa bağımlı fosil yakıt tüketimi azalacak. Bu avatajlarla bizim için önemli proje. En önemliside trafik rahatlayacak. İzmirlilerle birlikte karar verdik. 26 Şubat’ta ihalesi yapıcaak. Üç yılda bitecek” cevabını verdi.
Kocaoğlu, Buca’da eski banliyö hattını TCDD’den tramvay yapmak için istediklerini, verilmeyince projede değişikliğe gittiklerini hatırlararak “Sonra TCDD eski hattı kullanarak yapmayı istedi. Kabul ettik. O zaman projenin içinden bunu çıkarttık. Güzergah netleşmemişti. Eski hat TCDD’nin olduğu için proje yapma yetkimiz yoktu. TCDD için proje yaptırılması 3-4 sene sürüyorsa teşekkür ediyorum. Ben hiçbir adayla polemiğe girmek istemiyorum. Ben yaptıklarımı anlatacağım, onlar da yaptılarını anlatsın”.
Ziyaretin sonunda Kocaoğlu’na plaket veren DTO İzmir Şubesi yönetim kurulu, hatıra fotoğrafı çektirdi.
FOTOĞRAF