İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 30 Mart’da sadece yerel yöneticilerin seçilmeyeceğini, ülkeyi yönetecek namuslu insanlara da kapının ardına kadar açacak bir seçim yapılacağını söyledi. Ak Parti adayı Binali Yıldırım’ın “Çok kolay by Binali Yıldırım” sloganını eleştiren Kocaoğlu, “Yani “ben' diyor. “Şahıs önemli' diyor. Biz ise “İzmirliyiz yaparız' diyoruz. “Biz' diyoruz. “İzmirliler' diyoruz. Ben 30 Mart akşamı zaferle eve gideceğim. Sen nereye gideceksin? İzmir’de görebilecek miyiz” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi 23’ncü çok amaçlı salonunun Uzundere Toplu Konutları’nın olduğu bölgeye kurdu. Spor ve sosyal tesis kompleksinin açılışına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir milletvekilleri Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu, Hülya Güven, CHP İl Başkanı Ali Engin, ilçe belediye başkanları, meclis üyeleri ve İl Genel Meclisi üyeleri, CHP başkan ve meclis üyesi adayları ,muhtarlar, bölge sakinleri ve CHP’liler katıldı.
Aziz Kocaoğlu, yaptığı konuşmasında özellikle Ak Parti adayı Binali Yıldırım’ın bir hafta içinde yaptığı açıklamalara yanıt verdi. 2004 ve 2009’da yerel seçim süreçlerini birlik beraberlik, kardeşlik içinde adaylarla birbirimize saygı ve sevgiyle geçirdiklerini belirten Kocaoğlu, 2014 seçimlerinin de aynı şekilde geçmesini dilediğini belirtti. Ancak başkan aday adaylarının özellikle de AKP adayının bir hafta içinde söylediği yanlış bilgileri, yanıltıldığı konularla ilgili açıklama yapacağını dile getiren Kocaoğlu, Yıldırım’ın “Büyük Körfez projesi ÇED raporu benim işim değil, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’nın işi. Bunu ben mi takip edeceğim” sözlerine yanıt verdi. Kocaoğlu projenin iki ayağı olduğunu belirterek “Birisi para kazanmaya dayalı liman yolunun derinleştirilmesi, limanın büyütülmesi, kapasitesinin 2-3 kat arttırılmasıdır. Bu TCDD’nin, yanı adayın daha önce Bakan olduğu Bakanlık’a bağlı kurumun işidir. Karşılığında para kazanacaktır. Helali hoş olsun. Biz de büyük bir yatırım yaparak, sadece Körfez’in temizlenmesini, korunmasın, İzmir Körfezi’nin dolarak Efes, gibi kara kenti olmamasını sağlayacak projeyi gerçekleştiriyoruz. Karşılığında belediyenin bir geliri olmayacak. Sadece dünyanın en büyük çevre yatırımlarında birini gerçekleştireceğiz. Körfezini ilelebet yaşamasını gerçekleştireceğiz. İnsanların Körfez’in her noktasında denizle buluşmasını sağlayacağız” dedi.
BU MU KÖY?
AKP adayı Yıldırım’ın “İzmir köy oldu. Ecevit’in köy kent projesi vardı. Ömrü vefa etmedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir’i köy yaptı” sözlerini hatırlatan Kocaoğlu, “İzmir köy mü? ABD’nin en önemli düşünce kuruluşlarından bir tanesi, dünyada ekonomisinin en hızlı geliştiren 200 kent arasında İzmir’i dördüncü seçti. Bu mu köy? Dünyanın en önemli derecelendirme kuruluşlar İzmir Büyükşehir Belediyesi kredi notunu düzenli olarak yükseltti. İzmir’in kredi notu Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi’nin kredi notundan 6 kat daha yüksek. Bu köylülük mü? Bu kente uzay teknolojisinde kullanılan karbon kompozit malzemeye yapılan en büyük 15 yolcu gemisi kazandıran belediye mi İzmir’i köy yaptı? Bu mu köy yapmak? Türkiye’deki biolojik arıtma tesislerinin yüzde 25’i İzmir’dedir. Çevreyi koruyoruz. Bu mu köy yapmak? Türkiye’nin en büyük çamur çürütme ve kurutma tesisini önümüzdeki günlerde açacağız. Bu mu köylülük? Metro’da işitme engelliler için özel sistem kurduk. Bu sadece Londra, Hong-Kong, Paris ve Sydney’de vardı. Bir de Türkiye’de İzmirde var. Bu mu köylülük? Engelli yurttaşlar için startejik plan yapın tek kentiz. Bu mu köylülük! Avrupa’nın en nitelikli konser salonlarından bir tanesini, Ahmet Adnan Saygun’ Kültür Merkezi’ni İzmir’de yaptık. Bu mu köylülük? Türkiye’ni en modern buz sporları salonunu, tek belediye hastanesini, en büyük doğal yaşam parkını yapan İzmir’dir. Bu mu köylülük? Bunların hepsini, tamamını hor görmeye çalıştıkları karalamaya çalıştıkları mahkeme koridorlarında süründürmeye çalıştıkları İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bürokratları ve başkanı yapmıştır” dedi.
Köy kökenli oldukların köylülük tabirinin kendilerini rahatsız etmeyeceğini belirten Kocaoğlu, ancak Yıldırım’ın sözleriyle başka bir şey kastettiğini önesürdü, “Biz de tepkimizi sonuna kadar koymak zorundayız. Hükümet İzmir’e 11 yılda 21 milyar yatırım yaptığını söylüyor. Resmi rakamlarda 5 milyar 300 milyon TL’dır. Bu kadar büyük yatırımlar yaptığına, çalıştığına göre, 11 yıldır da Hükümet’i idare ettiğine göre eğer İzmir köy olduysa siz nerdeydiniz 11 yıldır? Tüm yeşil alanları, kamuya ait değerli arazileri, meraları imara ve ranta açarak betonlaşama dayalı şehirleşme hayali kuruyorlarsa eğer biz köy olarak kalmaya hazırız” dedi.
EVE ZAFERLE GİDECEĞİM; SEN NEREYE GİDECEKSİN
Kocaoğlu, AKP’li Yıldırım’ın kendisi için “Kocaoğlu, 30 Mart’da eve gidecek” dediğini belireterek “Ben 46 yıldır Bornova’da yaşıyorum. Evim var. 30 Mart akşamı da zaferle evime gideceğim. Peki sayın aday siz nereye gideceksiniz? Hangi şehre gideceksiniz. Biz sizi 30 Mart’tan sonra İzmir’de görecek miyiz? Siz nereye gideceksiniz?” diye sordu. Yıldırım’ın Ankara’dan belediyeye gelen 100 TL’nin ancak 50 TL’sini harcadığını iddia ettiğine dikkat çeken Kocaoğlu, bunun “koskoca bir yalan” olduğunu söyledi. Kocaoğlu “Bu yakışmıyor. Biz 100 lirayı da 200 lirayı da harcadık. Kaynak yarattık. Bizim kasamızda para yok. Ama bizim iş yapacak itibarımız var. Dürüst iş yapacak kadrolarımız var. Biz CHP’yiz. Dürüstlüğün adaletin, temizliğin ahlakın partisiyiz. Bizim yaptığımız proje başkalarını, yakınlarımızı zenginleştiren projeler değil. Yarışmayla şeffaf ihaleyle yapılan bazılarının 3 liraya yaptığı işi 1 liraya, hakkı kadar maliyetle yapılan projelerdir” dedi.
YILDIRIM’A SLOGAN ELEŞTİRİS
Kocaoğlu, AKP adayı Yıldırım’ın kendi sloganları olan “İzmirliyiz yaparız”ı eleştirirken “Lafla peynir gemisi yürümez” dediğini hatırlattı. Bu sözlere de yanıt veren Kocaoğlu “Biz İzmirliyiz. Burada yaşayan 4 milyon İzmirli nereden gelmiş veya nerede doğmuş olurlarsa olsunlar İzmirlidir. Bugün ben varım yarın başka bir arkadaş gelecek. Ama biz İzmirliyiz. Hep beraberiz” dedi. Kocaoğlu, Yıldırım’ın seçim sloganı olan “Çok kolay by Binali Yıldırım” sloganını eleştirerek “İngilizce veya Türkçe fark etmez. “Binali Yıldırım’ diyor. Şahıs diyor. “Ben yapıyorum' diyor. Biz ise “biz yapıyoruz. Biz yapacağız’ diyoruz. Çünkü “Biz İzmirliyiz’ diyoruz” dedi.
ERDOĞAN’A GÖNDERMELİ YILDIM YANITI
Yıldırım’ın “Belediye başkanı sürekli hayali düşmanlar üretiyor” dediğini belirten Kocaoğlu, bu sözlere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı da eleştirerek yanıt verdi. Kocaoğlu, “10 yıldır konuşuyorum kürsüden. Sizin lideriniz gibi karşımıza düşman koymadan konuşmayı sürdürmezlik yapmıyorum. Kimseyi ayırmıyorum Kimseyi düşman ilan etmiyoruz Tüm vatandaşlar nerden gelirse gelsin etnik kökeni ne olursa olsun, inancı, mezhebi, dini ne olursa olsun hep aynı nazardan baktık, eşit davrandık. Adil hizmet götürdük. Yöneticilik, toplumu sevmek budur. Ayrımcılık yapmadan seveceksin ki İzmir İzmir olsun. O zaman İzmirliyiz yaparız diyebilirsin”dedi. Kocaoğlu, AKP adayı Yıldırım’ın Torbalı’daki gezisinde “Torbalı’da elektrik yok, banka şubesi yok, para çekme makinesi yok.Bunlar Torbalı’ya yakışmıyor”dediğini belirterek “ Hepiniz Torbalı’yı biliyorsunuz. Sanayisiyle en çok gelişen, büyüyen ilçelerden birisidir.Torbalı’da bunları söylemek hem Torbalılara yazık hem memlekete yazık. Hem bilmemeye yazık. Yazık oğlu yazık. Yakışıp yakışmadığını sizler takdir edeceksiniz” dedi.
VAR MISIN?
İl Özel İdaresi mallarıyla ilgili yine Yıldırım’a çağrı yapan Kocaoğlu, “Sayın adaya sesleniyorum. Valilik’te toplanalım, komisyon toplansın. “İl özel İderesi malları o görevleri üstlenen İzmir’in tek yerel yönetimi olan İzmir Büyükşehir Belediyesi ne bırakılacaktır' diye komisyon karar alsın. Biz de imzalayalım. Hadi! İzmir’e aday olduysan, İzmiri mallarını hep beraber İzmir’de bırakalım. Var mısın?” dedi. Kocaoğlu, “30 Mart İzmir’i değişim ve dönüşüm günü olacaktır” diyen Yıldırım’ın üç gün önce de “Ben size karışmayacağım, ben size benzeyeceğim’ dediğini hatırlarak, “Şimdi hem İzmir’i kendine göre değiştirecek, hem de İzmir’e benzeyecek. Bu insanı sevmek, hayatını topluma vakfetmekle olur. Bu iş sözle olmuyor. Yaşamakla oluyor” dedi.
30 MART NAMUSLULARA KAPI AÇACAK BİR SEÇİM
Kocaoğlu, kendisine oy verme çağrısı yapmadığını belireterek “Bana oy verin demiyorum. Kim namuslu diyorsanız ona oy verin. Bu seçim adaletli insanların seçimi olsun. Namuslu insanlar iktidara gelsin 17 Aralık’tan beri pehlivan tefrikası gib izlediğim tapeler, söylemler, yanıt verilmeyen iddialar bir daha bu topluma ülkeye gelmesin. Yazık ülkeye, yazık insana yazık İzmir’e. Büyükşehir Belediyesi’ni 10 sene evvel gırtlağa kadar borçla aldım. 5 sene borç ödedim İkinci beş sene Hükümet’ten fazla yatırım yaptım. En sağlam finans yapısı olan ve dürüst kurum haline geldik. Bu ülkeye de gelsin adaletli namuslu insanlar 10 senede dünyanın en saygın ülkesi yapsınlar Türkiye’yi. 30 Mart sadece yerel seçim değil. 30 Mart’da ülkeyi yönetecek namuslu insanlara kapıyı ardına kadar açacaksınız” dedi.
Uzundere toplu konutlarının ilk kent dönüşüm projeleri olduğunu ancak inşaatları TOKİ’ye yaptırarak hata yaptıklarını belirten Kocaoğlu “Kadifekale’ye kent ormanı yapılmasında, heyelan bölgesinden vatandaşları Uzundere’ye gelmesinde iktidarın bir kör kuruşu yoktur. Şimdi çevre düzenlemesi, spor salonları semt evleri yaptık. Burada yaşayanların verdiği listedeki eksiklikleri de tek tek tamamlayacağız. Eksiklikler var, ama iyi niyet ve samimiyetle çalışıyoruz. Gidereceğiz” dedi.
Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm ise ilk başkan olduğu dönemde ilçenin eksiklerini gördüğü gün Karabağlar’a bir tesis yapanın, çivi çakanın 40 yıl kölesi olacağını söylediğini belirterek “Sayın Başkanım 40 yıl kölenizim. Bu salon beni heyecanlandırdı. Seçimlere iki ay kaldı. Son iki ayda ne kadar hizmet ederiz bilemiyorum. Olur da bir dönem daha başkanlık yaparsam, daha fazla hizmet yapmayı planladım” dedi.
PANKART AÇANLARLA KONUŞTU
Salonda açılışı izlemeye gelen Uzundere toplu konutlarında yaşayan bazı vatandaşlar sorunlarını yazdıkları pankartları kaldırdı. Pankartlarda “Doğal afetten kaçtık, TOKİ’de faiz yağmuruna yakalandık”, “Bize efendi değil hizmet lazım”, “TOKİ’ye geldik sağlımızı kaybettik”, “Belediyeye güvenmek körebe oynamak gibiydi, Hepimiz kördük, ebemizi gördük”, “Faiz güldür güldür geliyor, Aziz Başkan faizi kaldır gel bizi güldür” yazılı olduğu görüldü. Başkan Kocaoğlu, pankartları gördüğünü, açılış sonrası sorunlarla ilgili bölge sakinleriyle konuşacağını söyledi. Açılış sonrası, Başkan Kocaoğlu, semt sakinleriyle basına kapalı toplantı yaptı.
BÖLGEYE CANLILIK GETİRECEK
Yaklaşık 14 bin metrekarelik alanda yaşama geçirilen kompleks, 2 milyon 187 bin TL'ye mal edildi. Merkezde, 1346 metrekarelik alanda çok amaçlı salon, 478 metrekare alanda ise semt merkezi ve eğitim odaları yapıldı. Komplekste ayrıca çocuk oyun alanları, açık hava spor alanları, dinlenme alanları ve yürüyüş yolları yer aldı. Salonun içinde açılıp kapanabilen 219 kişilik teleskopik tribün yerleştirildi. Spor salonunun diğer bölümünde ise 170 metrekarelik sahne yeraldı. Düğün törenlerinde teleskopik tribünler kapatılarak sahne ve spor salonu birlikte değerlendirilebilecek. Salon ayrıca tiyatro gösterileri ve konserlerde de kullanılabilecek. Eğitim birimleri, toplantı salonu ve idari kısımdan oluşan semt merkezi, her yaş grubunun seçilen branşta uygulamalı çalışmalar yapabileceği şekilde hazırlandı. İçinde çocuk oyun parkı, kondisyon aletleri, yürüyüş yolları ve dinlenme alanları da bulunun yeşil alan düzenlemesi ise 6 bin 600 metrekare olarak yapıldı.
Utku BOLULU İZMİR ()