İZMİR’de Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Başkanı Adnan Saka, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’nın küçük ve orta büyüklükteki işletmelere (KOBİ) yönelik açıkladığı ekonomik veriler hakkında değerlendirme yaptı. KOBİ’lerin her geçen gün kan kaybettiğini iddia eden Saka, sorunun çözümü için kurumlar arasında işbirliğini önerdi.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre son 10 yıl içinde esnaf sayısında düşüş olduğunu dile getiren Adnan Saka, Türkiye nüfusu ile birlikte işçi ve memur sayısının artarken esnaf sayısının azalmasına dikkat çekti. SGK’nın en son yayınlanan Ekim 2013 verilerine göre bağımsız çalışan sayısının 3 milyon 29 bin olduğunu ifade eden Başkan Saka, bu verilere göre kayıtlı çalışan çiftçi sayısının bir miktar artarak 960 bine çıktığını vurguladı. Küçük ve orta büyüklükteki işletme (KOBİ) sayısının azalırken diğer bütün kalemlerdeki çalışan sayısının artış gösterdiğini vurgulayan Adnan Saka, “Yine SGK verilerine göre kayıtlı işçi sayısı 2003 yılında 5 milyon 615 bin kişiyken 2013 Ekim’de bu rakam 12 milyon 412 bine yükseldi. Benzer bir durum memur sayısında da yaşanıyor. 2003’te 2 milyon 155 bin memur çalışırken 2013’te bu rakam 2 milyon 756 bine çıktı” dedi.
KOBİ’LERE DESTEK ŞART
Ekonominin büyürken KOBİ’lerin yok olmaya başladığını öne süren ALTO Başkanı Adnan Saka, KOBİ’lerin sosyal dengelerin, demokrasinin ve serbest piyasa ekonomisinin vazgeçilmez unsurları olduğunu hatırlattı. KOBİ’lerin, geliştirilip güçlendirilmesinin toplumdaki istikrarın ve toplumsal dengenin sağlanması açısından yaşamsal bir öneme sahip olduğunun altını çizen Saka, “Bu kesimin devlet tarafından uygulanacak projelerle desteklenip geliştirilmesi konusu, günümüzde tartışmasız bir gerekliliktir. Tartışılması gereken, esnaf, tüccar ve sanatkarın desteklenip desteklenmeyeceği değil, nasıl ve hangi projelerle desteklenmesi gerektiğidir” diye konuştu.
ANKETLER YAPILIYOR
KOBİ’lerin geleneksel çalışma yöntemlerinden vazgeçerek yeni teknolojilere uyum sağlaması gerektiğini söyleyen Adnan Saka, piyasada rekabet edebilir hale gelebilmek için çağa uygun donanıma sahip olunması gerektiğini bildirdi. Son olarak esnaf ve sanatkarlara yönelik ekonomik verilere dikkat çeken ALTO Başkanı Adnan Saka, Aliağa Ticaret Odası olarak kapanan işyerlerinin hangi şartlardan dolayı kapandığını araştırmak için anket çalışmaları yaptıklarını açıkladı. Sorunları tespit etmenin yeterli olmadığını vurgulayan Saka, “Tespit edilen sorunların önüne geçmek için tüm kurumların bir araya gelerek çözüm yolu bulmaları gerektiğini düşünüyorum. Biz de Aliağa Ticaret Odası olarak yerel bazda buna öncülük etmeye ve destek vermeye hazırız” dedi.
ALİAĞA, ()
FOTOĞRAF