İzmir Büyükşehir Belediyesi, Pasaport ve Konak’tan sonra Üçkuyular-Göztepe arasındaki kıyı şeridinde de tasarım çalışmalarını başlattı. Projede seyir amfileri, özel kıyı mobilyaları, yeni iskeleler, bitki terasları ve özel aydınlatma direkleri de var.
Büyükşehir Belediyesi, İzmirlilerin denizle bağının güçlendirilmesi için Mavişehir’den İnciraltı’na uzanan 40 kilometrelik kıyı şeridinin yeniden tasarlanması hedefiyle başlattığı “İzmirdeniz Kıyı Tasarım Projesi” çerçevesinde Pasaport ve Konak’tan sonra Üçkuyular-Göztepe arasındaki kıyılara geldi. 1.5 kilometrelik sahil bandının düzenleneceği proje için yapım ihalesi sonuçlandırılarak imalat çalışmalarına başlandı. Nisan ayı ortalarında tamamlanması planlanan projenin maliyeti 3 milyon 7 bin TL.
Sahil şeridini daha rahat kullanım ve estetik hale getirecek düzenleme kapsamında, İzmirlilerin deniz kenarında orman havası soluyarak gezinti yaptığı İnciraltı Kent Ormanı’nın başlangıcı niteliğindeki Üçkuyular İskelesi’nden Göztepe İskelesi’ne uzanan kıyı şeridi tasarımla yenilenecek. 1.5 kilometrelik sahil bandı ile birlikte 30 bin metrekarelik alanı yepyeni bir görünüme kavuşturulacak. Yeni düzenlemeyle kentin tarihi belleğinde yer etmiş ahşap iskeleler geri gelecek. Sahil şeridi seyir amfileri, bisiklet ve engelli yolları, bölgeye özel tasarlanmış kıyı mobilyaları, balık tutma birimleri ile donatılacak; bölge daha yeşil ve aydınlık hale getirilecek.
Kentin tarihi belleğinde yer etmiş ahşap iskeleler kıyı düzenleme projesi ile İzmirlilere nostalji yaşatacak. Kentlinin denizle ilişkisini güçlendirmek için hazırlanan İzmirdeniz projesi kapsamında Güzelyalı sahilini iskelelerle donatmak isteyen Büyükşehir Belediyesi, 5 metre genişliğinde, 20 metre uzunluğundaki iskelelerin ilkini Göztepe sahilinde yapacak. Daha sonra, eskiden deniz banyolarının ve iskelelerin olduğu Karataş-Karantina bölgesinde ve Susuz Dede önlerinde ikişer adet olmak üzere 4 iskele daha yapılacak. Kıyıya gelenler denize dokunabilecek, denizle iç içe olma imkanına kavuşacak. Nostalji rüzgarlarını estirecek ahşap iskeleler gün batımının izleneceği buluşma noktaları olacak. İzmir kıyılarını renklendirecek ve İzmirlilerin denizle buluşmasında önemli rol üstlenecek bu 5 iskelenin yapım ihalesi için de çalışmalar sürüyor.
İZMİR ()
foto NELER YAPILACAK
Vapur iskelesi, yaya üst geçidi, otobüs durağının kesişim noktasında yer alan ve bölge halkının yoğun kullandığı Göztepe İskelesi’nin önündeki alan proje kapsamında meydanlaştırılacak. Palmiyelerin altında kıyıya özel tasarlanmış oturma grupları, İzmir Kayığı’ndan esinlenen ahşap kayık heykeli ve dayanıklı kompozit ahşap zemin düzenlemesiyle oluşturulan Kayıklı İskele Meydanı ile kentliler vapur beklerken daha keyifli zaman geçirme imkanı bulacak. Üçkuyular İskelesi'ne yapılacak tramvay durağı ile bağlantı güzergahında Körfez’i seyretmek için iki seyir amfisi yapılacak. Klasik oturma birimleri kıyıya özel olarak tasarlanmış kent donatıları ile toplanma ve buluşma cepleri haline gelecek. Alanda yer yer yaya yolundan ayrıştırılmış yeşil dokunun içinden geçen 1.5 kilometrelik bisiklet yolu yapılacak. Tüm kıyı hattında kesintisiz bisiklet yolunu desteklemek için oluşturulan 39 istasyondan 2 tanesi düzenleme alanında yerini alacak. Güzelyalı kıyılarında yoğun olarak yapılan olta balıkçılığının da desteklenmesi için Göztepe-Üçkuyular iskeleleri arasında olta birimleri yapılacak. Ayrıca kıyıya balık heykeli yerleştirilecek. Biri Göztepe İskelesi yanında olmak üzere kıyı hattında iki adet tuvalet yapılacak.
Yenilenen aydınlanma elemanları ile Göztepe kıyıları geceleri daha da renklenecek. Bölgenin aydınlatma tasarımında meydan tipi özel aydınlatma direklerinin yanı sıra, oturma bankları ile kronman altlarında led armatürlü enerji tasarruflu aydınlatmalar kullanılacak. Yükseklik farkının olduğu alanda bitki terasları oluşturulacak. Yeni ağaçlarla da desteklenen teraslarla kıyı hattındaki yürüyüşler daha keyifli ve güzel hale gelecek. Kıyıya özel gölgelik elemanları, begonvillerle sardırılarak kentlinin rahatça kullanabileceği alanlar oluşturulacak. Bu kapsamda orta refüjün bitkisel peyzajı da yenilenerek proje bütünleştirilecek. Bitkisel peyzajda kullanılacak bitkiler arasında Jakaranda, Sülün Akasya, Yalancı Akasya ağaçları ile yeni çalı türleri var.