TÜRKİYE’deki kekik üretimini desteklemek ve ürün kalitesini artırmak amacıyla Kütaş Tarım A.Ş. tarafından üç yıldır düzenlenen geleneksel kekik paneli, Denizli Richmond Otel’de gerçekleşti.
Ürün ve hizmet kalitesi ile dünyanın en büyük kekik üreticisi konumunu koruyan Kütaş Tarım A.Ş., sürdürülebilir büyüme hedefleri doğrultusunda Türkiye’hih kekik üretimine katkı sağlayacak faaliyetlerini sürdürüyor. Kütaş, kekik üretiminin desteklenmesi, kalitesinin artırılması ve çiftçilerin bilinçlendirilmesi amacıyla üç yıldır düzenlediği Geleneksel Kekik Paneli’nde kekik üretimi ile ilgili birçok önemli konuyu masaya yatırdı. Kütaş Tarım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Gürel, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kazım Gürel başta olmak üzere Kütaş Tarım A.Ş. üst düzey yöneticilerinin hazır bulunduğu kekik paneline Denizli Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Himmet Yılanlı ve çok sayıda çiftçi katıldı.
Kekik üretiminde kullanılan hiçbir zirai ilacın tanımlı olmadığı; gübre ve su haricinde herhangi bir zirai ilaç kullanılmaması gerektiği konularının öne çıktığı panelin açılış konuşmasını yapan Kütaş Tarım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Gürel, dünyanın altmıştan fazla ülkesine ihracat yapan bir firma olarak tüketicilerden daha kaliteli kekik istediklerini, bu amaçla kurulan Kütaş Kekik Kulübü’nün birçok önemli faaliyete imza attığını belirtti. Üreticiye “Menfaatlerimiz aynı, el ele çalışmak zorundayız. Kekik, ülkemiz için önemli bir ihracat kaynağı” mesajı veren Gürel, “Küçülen global dünyada artık herkes neler olduğunu anında öğreniyor. Doğru çalışan, hileden uzak kalan, malını kaliteli yetiştiren öne çıkıyor. Sizler bizim seçilmiş Kütaş üreticilerimizsiniz. Kütaş Kekik Kulübü uzmanlarının yönlendirmeleri ile önemli yollar kat edildi. Türkiye’de 8 bin ton civarında kekik üretilirken içerisine konan zeytin yaprağı gibi yabancı maddelerle ihracat rakamları 12 bin tonu buluyor. Bunun önüne geçmek ülke olarak bindiğimiz dalı kesmemek için büyük çaba sarfediyoruz. Avrupalı artık tağsişli ürün istemiyor. Devletimiz tıbbi bitkileri destekleyerek ucuz kredi veriyor, hibeler yapıyor. Bunları iyi yönde değerlendirerek ihracat hedeflerimizi artırmalıyız” diye konuştu.
YAPTIRIM UYGULANACAK
Denizli Tarım Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürü Sezgin Kutlu ise ülke olarak hala tarımsal pazarlama konusunda sıkıntı çekildiğini ancak kekiğin son yıllarda istenilen ve üreticiyi memnun eden fiyatlarda satıldığını söyledi. Kutlu, “Artık belli bir üretim seviyesine ulaştık, bundan böyle kaliteli ürün çıkarmamız lazım. Dünyadaki rakip ülkelerle ancak yüksek kalitemizle başa çıkabiliriz. Bu yönde çalışmalarımız ve bilgilendirme toplantılarımız sürüyor. Artık ekili alanlardan numuneler alınarak tahlil edilecek, içerisinde zirai ilaç kalıntısı bulunan ürünlerde cezai müeyyideler uygulanacak. Kütaş Tarım’a sektöre sağladığı katkılardan ve bilinçlendirme çalışmalarından dolayı çok teşekkür ediyoruz” dedi.
KALİTELİ ÜRETİME ÖDÜL
Kütaş Kekik Kulübü ile ilgili söz alan Kütaş Tarım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kazım Gürel, 45 kişiyle çıktıkları yolda 3 ayda 335 kişiye ulaştıklarını söyleyerek, “Kütaş Kekik Kulübü faaliyetleri önümüzdeki süreçte de artarak devam edecek. Uzmanlarımız ile üreticimize dikim, bakım, fidelik, zirai mücadele konularında teknik yardım ve ücretsiz hizmet sunacağız. Bölgede çalışan ziraat mühendislerimiz kekik tarlalarından toprak analizi yaparak gübre tavsiyesinde bulunacaklar. Kekik Kulübü üyesi üreticiler kartlarını göstererek Kütaş’ın Denizli’de anlaştığı firmalardan gübre, zirai ilaç ve mazotu iskontolu temin edebilecekler. Denizli yöresinde üretim aşamasında zirai ilaç kullanmayan ve laboratuvar analizlerinde kalıntı bulunmayan çiftçilere prim verilerek ürün alım garantisi sağlayacağız. Çiftçilerimize sunduğumuz proje desteği ile AB Proje Faslı’ndan yüzde 50’si hibe olan Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu proje hazırlıklarında öncülük etmeye hazırız. Ayrıca 2015 yılından itibaren iyi tarım uygulamaları yapan ve istenilen kalite kriterlerini sağlayan kekik üreticilerimizi de ödüllendireceğiz” diye konuştu. Kütaş Kekik Kulübü üyelerinin her zaman bir adım önde, daha kazançlı ve daha verimli üreticiler olmasını amaçladıklarını ifade etti.
FOTOĞRAF