KARŞIYAKALILAR 24 Ocak 1993 tarihinde bombalı suikaste kurban giden gazeteci Uğur Mumcu’yu özel bir etkinlikte andı. Karşıyaka Belediyesi tarafından Karşıyaka Vapur İskelesi’nin yanındaki alanda hazırlanan “saygı köşesi'ni 3 gün boyunca ziyaret eden binlerce Karşıyakalı, özlemlerini alanda açılan anı defterinde dile getirirken, #ugurlarolsun hashtag’i ile sosyal medyada da sesini tüm Türkiye’ye duyurdu.
Karşıyaka Belediyesi’nin “Uğur Mumcu ve Cumhuriyet Şehitlerini Anma' etkinliği 22-23-24 Ocak tarihlerinde Karşıyaka Vapur İskelesi yanındaki özel hazırlanan alanda gerçekleşti. Soğuk Heykel Atölyesi’nin, Mumcu suikastinin canlandırıldığı özel performansı ile yer aldığı alanda, açılan anı defterine binlerce kişi mesajlarını bıraktı. Alanda çektikleri fotoğrafları #ugurlarolsun hashtag’i ile paylaşan Karşıyakalılar, duygularını sosyal medyaya da taşıdı.
Karşıyaka Belediyesi tarafından düzenlenen “saygı köşesi'ni ziyaret eden Belediye Başkanı Cevat Durak da, attığı tweet ile duygularını #ugurlarolsun hashtag’i ile sosyal medyadan da paylaştı. Başkan Durak “Yolunuz yolumuz, mücadeleniz mücadelemizdir” diye yazdı. Başkan Durak, açılan anı defterine ise, “Sevgili Uğur Mumcu, yokluğunuzun üzerinden, tam 21 yıl geçti. Vurdular, parçaladılar sizi; ama güçleri yok etmeye yetmedi. Her bir parçanızdan milyonlarca filiz yeşerdi. Bugün o filizler, meydanlarda karanlığa doğru haykırıyorlar: “Aydınlık bibiz' diye. Ruhunuz şad, yolunuz ışık olsun” diye yazdı.
“BUGÜN ONLARI DAHA İYİ ANLIYORUZ”
Karşıyaka Belediyesi’nin anma etkinlikleri, Uğur Mumcu Parkı’nda düzenlenen törenle devam etti. Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, başta Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) olmak üzere pek çok sivil toplum kuruluşunun başkan ve yöneticileri ile Uğur Mumcu dostlarının katıldığı törende konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, “Uğur Mumcu “Vurulduk ey halkım, unutma bizi' demişti. Bizler başta Uğur Mumcu olmak üzere demokrasi şehitlerimizi unutmadık, unutturmayacağız. Karanlıkla mücadeleleri mücadelemizdir. Bu mirası gelecek kuşaklara taşımak en büyük sorumluluğumuzdur” dedi.
Demokrasi şehitlerinin aydınlık bir Türkiye özlemiyle savundukları fikirleri yüzünden öldürüldüğünü vurgulayan Başkan Durak, “İçinden geçmekte olduğumuz süreçte onlar söylediklerinde ne kadar haklı olduklarını görmekteyiz. Onlar çok önceden aslında bu günleri anlatmış. Bugün onları çok daha iyi anlıyoruz” diye konuştu.
Atilla Sertel de konuşmasında Uğur Mumcu’nun gazeteciler için baş öğretmen olduğunu belirterek, “Uğur Mumcu belgesiz ve bilgisiz yazmamayı bize öğretti. Ayrıca bizlere, korkmamayı öğretti. İyi bir cumhuriyetçi, anti emperyalistti. Bitmeyen öğretileri ile bugünlere de ışık tutuyor, aydınlık saçıyor” dedi.
Başkan Durak ile Atilla Sertel, törene katılanlarla birlikte Uğur Mumcu’nun büstüne karanfil bıraktı.
FOTOĞRAF