KARŞIYAKA Belediyesi’nin Hipertansiyon İle Mücadele Derneği işbirliğinde gerçekleştirdiği eğitim seminerleri başladı.
Kalp ve damar hastalıkları ile yüksek tansiyonun tespit edilebilmesi için bir haftadır sürdürülen kontrollerden sonra seminerler de büyük ilgi gördü. Karşıyaka Belediyesi hizmet binasındaki salonda düzenlenen ilk seminer “Kalp Damar Hastalıkları' konusunda gerçekleştirildi. Seminerde, Hipertansiyonla Mücadele Derneği Başkanı, Prof. Dr. İstemihan Tengiz ile Yrd. Doç. Dr. Gökhan Albayrak kalp ve damar hastalıkları ile tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verip soruları cevaplandırdı.
Kalp krizine neden olan damar tıkanıklıklarına yönelik erken tanın önemini vurgulayan Prof. Dr. İstemihan Tengiz, “Gelişmiş ülkelerde erken tanı ve tedavide olumlu sonuçlar alınması daha fazla olmaktadır. Damar sertliklerine yönelik elimizde olmayan yaşlanma benzeri değişimler olabilir. Ancak sigara, pasif yaşam ve diyet mutlaka kontrol altına alınmalıdır. Akdeniz tipi beslenme alışkanlıkları kazanılıp mutlaka uyulmalıdır. Hayatımızda sağlıklı spor mutlaka yer almalı, haftada en az beş gün uygulanmalıdır. Hastaların eğitilmesi ve kendi kendilerini kontrol altında tutması gerekir” dedi.
Tedavide uygulanacak programların da önemini belirten Tengiz, gereksiz yere yapılacak cerrahi müdahalelerde farklı sorunlar çıkarabileceğini belirterek by-pass ve stent takılmasında çok dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
Damar tıkanıklığının belirtilerinin çok geç ortaya çıktığını da kaydeden Prof. Tengiz, “En fazla kalp bölgesinde yaşanan ağrı ve sıkıntı ile fark edilir. Kişinin hareketli olduğu anlarda kan basıncının yoğunlaşınca kalpte ve sol kolda uyuşma ve ağrı başladığında hemen doktora gidilmelidir. Damar tıkanıklıklarının tespit edilebilmesi için ise birçok yöntem bulunuyor. Hastadaki belirtilere göre hekim bunlardan birini veya birkaçını uygulayabilir” diye konuştu.
Yar. Doç. Dr. Gökhan Albayrak ise konuşmasında by-pass ameliyatlarının hangi durumlarda yapıldığını anlatarak, “Ülkemizdeki tüm ameliyatların yaklaşık yüzde 70’ini by-pass ameliyatları oluşturmaktadır. Tıkalı damara dokunmadan yan yollar sağlanarak kanın akışı gerçekleştirilmektedir” dedi.
Seminerler, her hafta Cuma günleri saat 14.00’te Belediye Hizmet binasındaki salonda Mayıs ayı sonuna kadar sürdürülecek.
(AÖ)
FOTOĞRAF