FİNİKE İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ersan Çeniner, sigaranın kanserin başlıca etkenlerinden olduğunu belirterek, sigara alışkanlığından vazgeçilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Finike İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ersan Çetiner, 'Dünya Kanser Günü' ve 'Dünya Sigara Bırakma Günü' kapsamında ilçede farkındalık yaratmak için çeşitli bilgilendirici toplantılar düzenlediklerini söyledi. İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Toplum Sağlığı Merkezi'nin birlikte yürüttüğü çalışma kapsamında hem kanser hastalığı konusunda hem de sigara alışkanlığı konusunda uyarcı bilgiler verdiklerini anlatan Dr. Çetiner, hastalıkla mücadele etme konusunda yeteri kadar bilgili ve bilinçli olunursa kanserlerin büyük bir çoğunluğunun önlenebileceğini söyledi.

KANSERLER MÜCADELE ETMEK ELİMİZDE

Kanserin kalıtsal ve genetik yatkınlık gibi engel olunamayacak etkilerinin bulunduğunu anımsatan Dr. Çetiner, ancak tüm kanser türlerinin yüzde 70-80'lik kısmında çevresel etkenlerin rol oynadığı vurguladı. Çevresel etkenleri kontrol etmenin mümkün olduğuna işaret eden Dr. Çetiner, "Yani aslında kanserle mücadelede elimiz kolumuz bağlı değildir. Hastalıkla mücadele etme konusunda yeteri kadar bilgili ve bir o kadar da bilinçli olabilirsek, kanserlerin büyük bir çoğunluğunu önleyebiliriz" dedi.

SİGARA KANSERE ETKEN

Sigara ile kanser arasındaki bağlantının uzun yıllardır bilindiğini anımsatan Çetiner, “Ancak kimse kanser hastalığını kendisine yakıştıramaz ve sanki hiç bir zaman kanser olmayacağını düşünür. Yıllarca sigarayı kanser olma riskine rağmen bırakamadığını söyleyen insanlar, kanser hastalığına yakalandıklarını öğrendiklerinde, çok kısa sürede sigarayı bırakabiliyor. Ancak artık iş işten geçmiştir" diye konuştu. Sadece sigara kullanan kişilerin sayısını azaltarak bile, kanser sayısında büyük bir azalma sağlanabileceğini belirten Çetiner, Türkiye'de sigara yasaklarının ve denetiminin başlamasından bu yana 2 milyondan fazla kişinin sigarayı bıraktığına değindi.

SAĞLIK KONTROLÜNDEN GEÇİN

Birçok kanser türünün erken tanı sayesinde iyileştirildiğini kaydeden Dr. Çetiner, kanserin belirtileri hakkında da bilgiler verdi. Kanserden korunmak için özellikle tütün, tütün ürünleri ve alkol alımından kaçınmak gerektiğini vurgulayan Çetiner, güneşte uzun süre kalmaması gerektiğini, katran, asbest, vinil klorür ve boya sanayide çalışanların periyodik olarak kontrollerden geçmesinin önemine işaret etti. Dr. Ersan Çetiner, kanserden korunmak için tuzlu, nitritli ve salamura yiyeceklerin azaltılması gerektiğini, meyve, sebze gibi posalı ve bol lifli besinlerin tüketilmesi gerektiğini söyledi. (FOTOĞRAFLI)

Foto: Ersan Çetiner