GELENEKSEL Türk Tiyatrosu’nun, ortaoyunu ve gölge oyununda defalarca oyunlaştırdığı Kanlı Nigar, İzmir Devlet Opera ve Balesi tarafından farklı bir formda, müzikal olarak sahnelendi.
Cem İdiz’in tamamıyla yeniden yazdığı müzik ve Özlem Belkıs’ın metni ile sunulan iki perdelik müzikal, şef Ali Hoca yönetiminde ve Haldun Özörten’in rejisi ile sahnelendi. Dekorları Çağda Çitkaya, kostümleri Sevtaç Demirer tarafından hazırlanan eserin koreografisi Serhat Nüfusçu’ya, ışık tasarımları da Müfit Özbek’e ait. Kanlı Nigar müzikalinde solo rolleri; Nazlı Alptekin, Nurgün Baburhan, Burcu Sayın, Nejad Beğde, Oğuz Çimen, Haldun Özörten, Hasan Alptekin, Hüseyin Çanlıoğlu, Seza Agun, Başak Narin, Çiğdem Tezişçi, Tankut Eşber, Kaner Sümer, Melda Aygün, Şeniz Çimen, Elif Genek, Filiz Güneş, Aşkın Metiner, Cihan Özmen, Rıza Ekşioğlu, Zühtü Gürsal, Sühan Arslan, Gökhan Varkan, Fırat Halavut, Serhat Nüfusçu, Hülya Nüfusçu, Şebnem Şenel, Özlem Ateş Aksungur, Melisa Kılıç, Beril Yürekli, Feride Uluçay, Muzaffer İlerler paylaştı. Oyunun ardından düzenlenen kokteylin ev sahipliğini, Özel Türk Koleji Mezunlar Derneği üstlendi.
1900’lerin başlarında İstanbul’da bir semte yeni taşınan ve hiçbir erkeğin bulunmadığı, bir ailenin öyküsünün anlatıldığı Kanlı Nigar müzikalinin konusu şöyle: Semte yeni taşınan Nigar, kızı Letafet, kalfası Şetaret, bahtsız besleme Nefaset ve dilsiz Ülfet, bohçacılık ve falcılık yaparak yaşamlarını sürdürme çabası içindedir. Ancak mahalleli, bu yeni aileden hoşnut değildir; nedeni de evde reis görevini üstlenen bir erkeğin bulunmamasıdır. Mahalle sakinlerinden Haydar, bu ailenin başında bulunan ve geçmişte taciz ettiği Nigar’ı görür ve tanır. Haydar, bu durumun mahalleli tarafından öğrenilebileceği kuşkusuyla, ailenin mahalleden uzaklaştırılması için türlü oyunlar deneyecektir. Bir de geçmişte alacaklı oldukları iddiasıyla ortaya çıkan Laz ve Acem de alacaklarını tahsil etmek adına olaya karışacak; işler büsbütün sarpa saracak; sonuçta, kadının fendi erkeği yenecektir.
FOTOĞRAF