KÜTAHYA’nın Simav ilçesinde 1 Şubat 2014 tarihinden itibaren jeotermal enerji ile ısınan aboneler kalorimetre uygulamasına geçebilecek. Uygulama sayesinde hem enerji tasarrufu sağlanacak hem de düşük maliyetle ısınma elde edilecek.
Simav’da 16 bin konuttan 14 bininin jeotermal enerji ile ısındığını bildiren DP’li Simav Belediye Başkanı Kasım Karahan, daha ucuza ısınmak için 1 Şubat 2014 tarihinden itibaren bağımsız girişi olan abonelerin kalorimetre uygulamasına geçebileceklerini bildirdi. Başkan Karahan, vatandaşların konut veya işyerlerine taktıracakları kalorimetre uygulamasıyla belediyenin de önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlayacağını söyledi.
Yaklaşık 1 yıldır pilot bölge seçtikleri 101 Evler Mahallesi’ndeki 30 abonede gerçekleştirdikleri kalorimetre deneme çalışmalarından çok iyi sonuçlar aldıklarını ifade eden Başkan Karahan, tamamen verimlilik esasına dayanan uygulama ile belediyenin 20 yılın en büyük reform ve yeniliklerinden birisini hayata geçirdiğini kaydetti.
AÇMA KAPAMA DEVRİ SONA ERECEK
1 Şubat’ta başlayacak kalorimetre uygulamasıyla vatandaşların doğalgaz sayacı gibi kullandığı kadar ısı bedeli ödeyeceğini, tasarruf ettiği her petek için ödeme yükümlülüğünden kurtulacağını dile getiren Başkan Karahan, “Böylece ev sahibi ile kiracıları karşı karşıya getiren bir sorun da ortadan kalkmış olacak. Ayrıca belirli dönemler için ilçe dışına çıkışlarda abonelerin en büyük sorunu olan ve sıkıntılara yol açan açma kapama devri de sona erecek. Aynı zamanda belediyenin tahsilat problemi de ortadan kalkmış olacak” dedi.
ZORUNLULUK YOK
Kalorimetre kullanma zorunluluğu da bulunmadığını belirten Karahan, isteyen abonelerin belirlenen iki markadan birisini tercih ederek konut veya işyerine taktırabileceğini bildirdi. Karahan, “Kalorimetrelerin fiyatı KDV hariç 540 liradır. 100 metrekarelik bir binası olan abonelerimiz yılda 940 TL öderken kalorimetre taktıran abonemiz kışı 300 ile 400 lira ile arasında çıkarabilecek. Dolayısıyla hem vatandaşımız hem de belediyemiz açısından çok güzel bir uygulama olacak. Abone ısındığı kadar bedel ödeyecek” dedi.
Mehmet YENEN / SİMAV, () FOTOĞRAFLI